چی بخوانیم؟
تعداد بازدید : 12
نگاهی به تاریخ فوتبال ایران و جهان با سُس جامعهشناسی
صابری| فوتبال فراتر از یک ورزش است، پدیدهای اجتماعی، یک صنعت بزرگ سرگرمی، تجارت و خیلی چیزهای دیگر. در تمام دنیا فوتبال طی چند دهه اخیر کارکردهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی متعددی داشته و شاید هیچکس مثل مرحوم حمیدرضا صدر نتواند ریشههای دنیای فوتبال را به ما معرفی کند. با نگاهی کوتاه به کتاب «روزی روزگاری فوتبال» به قلم این مرد دوستداشتنی همراه ما باشید.
فوتبال بازتابی از زندگی
مرحوم حمیدرضا صدر کسی بود که اعتقاد داشت اشک و شادی فوتبال بازتابی از زندگی است، زندگی که در فوتبال سرشار از هیجان میشود و اسیر منگنه 90 دقیقه زمان است و همین به التهاب و جذابیتش اضافه میکند. میدانی که در آن همیشه بهترینها پیروز نیستند و از زمینهای خاکی تهران، تا آلمان، ایتالیا، برزیل، آرژانتین و ... فوتبال بازتابی از شیفتگی نسلها به یک هویت یکسان است که حول پدیده هواداری شکل میگیرد. این کتاب درباره تاریخ است، سیاست و هر آنچه که فوتبال را امروز به چیزی تبدیل کرده که میشناسیم.
چرا این کتاب را بخوانیم؟
کتاب از تاریخ فوتبال ایران شروع میکند و سری به گوشه و کنار دنیا میزند. سفری جذاب تا از عشق مردم به فوتبال بگوید، از نقشی که سیاستمداران و سرمایهداران در آن داشتند. از تحولاتش و... از اینکه روزگاری چطور فوتبال توسط انگلیسیهایی که درگیر استخراج نفت بودند وارد کشورمان شد. از روزهایی که تیم منتخب تهران به نام تیم ایران و در حقیقت بهعنوان چیزی که امروز تیم ملی میشناسیم مقابل تیمهای دیگر بازی میکرد. از اولین نتایجش. از اینکه چطور فوتبال خودجوش و بیبرنامه در کشورمان شکل گرفت. از عجایبش. مثل روزی که حسین فکری در یک بازی باشگاهی همزمان مربی هر دو تیم بود! انگار ناف فوتبال ما را از آغاز با این شکل عجایب بریده باشند. کتاب از این میگوید که چرا هوادار در فوتبال مهم است و چه میشود تیمی مثل پرسپولیس در مقاطع مختلف بارها تغییر اسم و ماهیت میدهد اما بهخاطر همان هواداران ماندگار میشود. کتاب اطلاعات جالبی از روزهایی دارد که کاریزمای افرادی چون پروین فوتبال ملی و باشگاهی را نجات داد.
روایتهایی از فوتبال دنیا
اما داستان کتاب محدود به فوتبال کشورمان نمیشود. از اسپانیا میگوید و زمانی که حکومت دیکتاتوری حتی نتایج فوتبال را هم رقم میزد. وقتی که قانون گذاشته بودند یک فوق ستاره مثل دیاستفانو اگر بخواهد برای بارسا بازی کند موظف است دو سال هم برای رئال بازی کند. از سال 1963 و کشته شدن 300 نفر در ورزشگاه لیمای کشور پرو. یا جان باختن تلخ 39 نفر از هواداران یوونتوس در سال 1985. از عشق مردم انگلستان به فوتبال و مثال معروفشان که میگویند 5 روز کار، یک روز فوتبال، یک روز کلیسا و... با مطالعه این کتاب میتوان گوشه و کنار کمتر دیده شده فوتبال ایران و جهان را بهتر دید.