گفت و گو با داوطلب نمایندگی مجلس خبرگان از حوزه انتخابیه خراسان رضوی
تعداد بازدید : 10
حجت الاسلام صدر: تزریق نیروهای تازه به خبرگان لازم است
روزنامه خراسان به منظور شناخت بیشتر مخاطبان از نامزدهای انتخابات مجلس خبرگان رهبری در استان ،سراغ هر 8 نامزد این انتخابات رفته است. در برخی موارد از طریق گفت و گوی اختصاصی و در مواردی که دسترسی به برخی نامزدها فراهم نیست گفت و گوی آن ها با دیگر رسانه ها بازنشر می شود . امروز گفت و گوی خراسان با حجت الاسلام و المسلمین صدر و گفت و گوی خبرگزاری ایرنا با آیت ا... عالمی را در همین صفحه و صفحه بعد خواهید خواند و در روزهای آینده نیز سراغ سایر نامزدهای انتخابات خبرگان در خراسان رضوی خواهیم رفت.
حجت الاسلام سید علیرضا صدر متولد و بزرگ شده مشهد، فرزند آیت ا... صدر که سال ها امام جماعت مسجد گوهرشاد بوده است. شروع تحصیل خود را این گونه روایت می کند: از همان ابتدای نوجوانی وارد حوزه مشهد شدم. دوسالی را در حوزه مشهد گذراندم. پس از آن به قم مشرف شدم و ایام تحصیل را به صورت کلی در قم ساکن بودم. بعد از آن وارد کارهای انقلاب و دانشگاه شدم، مناصب فرهنگی-اجتماعی مختلفی را به عهده داشتم و در عین حال به تدریس و تحصیل نیز ادامه دادم. درس خارج را در قم و زیرنظر آیت ا... مؤمن خواندم. در دهه پنجاه در محضر آیت ا... بهشتی که پیوسته به قم تشریف می آوردند و برای طلاب مدرسه جلسات متعددی داشتند، شرکت می کردیم و از فکر و اندیشه ایشان بهره بردیم و تحت تأثیر شخصیت بزرگ ایشان بودیم.
فعالیت های علمی
حجت الاسلام علیرضا صدر درباره پیشینه علمی خود گفت: اتمام درس خارج ما در حوزه همزمان بود با پیروزی انقلاب، چند سالی در کارهای دولتی بودیم و دوباره به حوزه برگشتیم و درس اصول خارج را گذراندیم. دروس متعددی را گذراندیم تا به حد بی نیازی از تحصیل رسیدیم که در حوزه اصطلاح خاص خودش را دارد. همزمان بنده در دانشگاه تهران هیئت علمی شدم و تا الان نیز ادامه دارد. تدریس دروس سطح و خارج را بیش از 10 سال در بابهای مختلف فقه داشتهام. از جمله تألیفات بنده در عرفان نظری، شرح مقدمه قیصری بر فصوص، تألیفاتی در حوزه درایه، اصول، همچنین تألیفی در رد کتاب شجاع الدین شفا علیه قرآن به نام نقدی بر کج خوانی های شجاع الدین شفا چاپ شده است. در عرصه قرآن، سالهاست در سطح تحصیلکرده و نخبگانی به یک ترجمه آزاد از قرآن مشغول هستم در واقع برای اولین بار است که یک ترجمه آزاد و البته مفهومی در این کار ارائه می شود.
جایگاه مجلس خبرگان
از وی به عنوان یکی از داوطلبان مجلس خبرگان، درباره جایگاه و کارکرد آن سوال شد و صدر در پاسخ گفت: قانون اساسی به عنوان بزرگترین دستاورد انقلاب درحوزه نظری ماست، ممکن است ما موفق نشده باشیم یک نظام فکری ارائه دهیم اما در نظام سیاسی موفق شده ایم. قانون اساسی امروز ما یک نظام نوینی را در عرصه سیاسی دنیا ارائه کرده است. کاری است که در واقع مختص تفکر شیعه است. افراد بزرگی که اکنون از مراجع تقلید ما هستند در خبرگان حضور داشته اند و قانون اساسی را نوشته اند و این قانون اساسی منبعث از عالیترین سطح اندیشه دینی تشیع است. در اینجا ما یک نظام سیاسی جامع، مترقی و پیشرفته داریم. این قانون اساسی در سطح عالیترین استانداردهای حقوقی جهان است. البته به این معنا نیست که قابل اصلاح نیست حتما قابل تکمیل است. در این قانون اساسی، جایگاه خبرگان جایگاه برجستهای است. شاید برجستهترین نهاد قانون اساسی ما خبرگان است از این رو که هیچ مرجع مشرفی بر مجلس خبرگان قرار داده نشده است و هیچ مرجعی نیست که برای خبرگان تعیین تکلیف کند. صلاحیت خبرگان، نظارت و انتخابات خبرگان به خودش سپرده شده است. پس بالاتر از خبرگان هیچ مرجعی نداریم حتی رهبری هیچ نظارتی را بر خبرگان نمیتواند اعمال بکند. و این کار هوشمندانه ای بوده است چون خبرگانی که بناست رهبر را تعیین کند اگر کمترین سلطهای بر آن قرار میدادند حتما تحت نفوذ قرار میگرفت و در انتخاب رهبری تأثیرگذار بود.
وظایف مجلس خبرگان
حجت الاسلام علیرضا صدر در پاسخ به اینکه مجلس خبرگان چه وظایفی دارد اظهار کرد: 3 وظیفه مهم به خبرگان سپرده شده است. تعیین رهبری، عزل رهبر در صورتی که رهبر از انجام بعضی از وظایفش ناتوان بشود و یا رهبر بعضی از شرایط را از دست بدهد. با توجه به شرایطی که در قانون اساسی آمده است از جمله آنکه رهبر باید فقیه جامع الشرایط باشد، باتقوا باشد و عدالت داشته باشد جالب است که توضیح داده شده است تقوای لازم برای رهبری که دارای ابعاد مختلف است. شجاع باشد، مدیریت قوی داشته باشد و توان رهبری را در جامعیت خودش داشته باشد. خبرگان باید دائم رصد بکند که آیا این شرایط وجود دارد یا نه. در نتیجه خبرگان یک نظارت پیوسته در مورد عملکرد او دارد. وظیفه سوم مجلس خبرگان بنا به قانون این است که ساز و کار مجلس خبرگان باید توسط خود خبرگان نوشته شود برای مثال نظارت بر رهبری با چه ابزار و با چه شیوه ای، چرا که بسیاری ازتصمیمات رهبری سرّی است از طرفی باید نظارت وجود داشته باشد و از سوی دیگر نباید اختلالی بر تصمیمات رهبری به وجود بیاید. آیا مجلس خبرگان باید بر نهادهای زیرمجموعه رهبری مثل نهادهای نظامی نظارت ریز بکند؟ این بسیار پیچیده است و خبرگان باید نظارت خود را بر دستگاه وسیع رهبری و شخص رهبر کاملا منظم و قابل اجرا تعریف کند. تا حدی که من اطلاع دارم این کار در این چند دهه صورت نگرفته است. البته ممکن است تاکنون احساس نیازی در این مورد نکردهاند ولی این کافی نیست چون برای آینده نیاز داریم. طراحی این نظام ممکن است چند دهه از خبرگان وقت بگیرد. این خلأیی است که باید پر شود و این نیاز به انسانهای متفکری دارد؛ تنها کسی که بتواند تشخیص بدهد که رهبری فقیه هست یا نه کافی نیست.
هدف از داوطلب شدن
از حجت الاسلام علیرضا صدر پرسیده شد آیا رویکرد شما تحولی است؟ و هدف شما از ورود به مجلس خبرگان چیست؟ وی در پاسخ بیان کرد: کار خبرگان، کار بزرگی است و ساز و کار قوی نیاز دارد که تاکنون اتفاق نیفتاده است. با نگاهی تخصصی باید این اتفاق بیفتد. این کار به نیروهای تازهای نیاز دارد که شایدبه اندازه کافی در جمعیت حاضر نمیبینیم. دوم برداشت عمومی که در ذهنیت جامعه ما وجود دارد این است که این خبرگان توانایی ایفای وظایف خودش را ندارد و تزریق نیروهای تازه لازم است. آن نگاه تخصصی و برداشت عمومی در ذهن من این تصور را ایجاد کرده است که باید اگر توانی داریم در این عرصه به میدان بیاوریم.
مردمی بودن روش من است
این نامزد نمایندگی مجلس خبرگان در پاسخ به چگونگی شناخت مردم از او برای رأی دادن افزود: مردم انتخاب خبرگان را برای خودشان مسئله نمیدانند شاید علتش این باشد که نماینده خبرگان نتوانسته است با مردم پیوند برقرار کند. هر چند از خود گفتن سخت است ولی روش بنده این بوده است که همیشه حضور مردمی داشته باشم. اکثر اوقات از وسیله عمومی برای تردد استفاده میکنم با مترو به دانشگاه میروم. وی با اشاره به ناآرامیهای سال گذشته ادامه داد: در آن زمان هم با وجود آنکه بعضی میگفتند خطراتی متوجه تو هست، من با این نگاه که نباید ارتباط با مردم قطع شود، در تمام آن ایام با مترو یا حتی پیاده در مرکز شهر تهران برای رفتن به دانشگاه میرفتم و برمیگشتم. زیرا عقیده ام این بود که این ارتباط باید حفظ شود الان هم که هفته ای دو-سه روز برای اداره موسسه فقهی در قم حضور دارم، رفت و آمدم با وسیله عمومی است؛ زیرا عقیده دارم کسی که در جایگاه علمی، معنوی، روحانی و اجرایی قرار میگیرد باید ارتباط با مردم را داشته باشد. روش همیشگی من این بوده است امیدوارم بتوانیم این را حفظ کنیم.
کار مهم مجلس خبرگان در آینده
از این داوطلب مجلس خبرگان سوال شد، ضرورت شرکت مردم در انتخابات مجلس خبرگان آتی در چیست؟ امامین انقلاب تعبیر خوبی است که برای حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری به کار میرود. شاید تصورم بر این باشد که امام سومی نخواهیم داشت. امام انقلاب را پایهگذاری کرد، این پیام امام می تواند هزار سال نیاز جامعه را پاسخ دهد. امام دوم آمد و کار او تبیین این پیام بود به این معنی که رهبر معظم انقلاب، راه امام(ره) را تبیین نمودند و بزرگترین کار رهبر انقلاب این است که همان پیام امام را با قدرت و صلابت و به درستی بدون کمترین انحرافی ادامه دهد. اگر ایشان نبود به نظر بنده مسیر حتما عوض میشد. بعد از این، ممکن است ما امام سومی که بتواند چنین جایگاهی داشته باشد، نداشته باشیم و این قضیه به آن حد کمال خود رسیده است، بعدی باید همین راه را به درستی ادامه دهد. به همین دلیل، خبرگان بعدی باید این مراقبت را بکند، کسی که می آید رهبرانی که خواهند آمد از این مسیر تخطی نکنند و این اتفاق سختتری است. تا به حال این امامین انقلاب با عظمت خودشان راه را رفته اند، خبرگان نظارت هم نمی کرد این کار پیش میرفت اما بعد از این خبرگانی باید باشند که دائم مراقبت بکنند مسیر عوض نشود.حجت الاسلام علیرضا صدر در پایان گفت: ملت ما یک مسئولیت تاریخی به عهده دارد، مردم پشت امام ایستادند و اتفاق بزرگی را رقم زدند ما چون در بطن آن هستیم ممکن است درک نکنیم آیندگان بهتر می فهمند که ملت ایران چه نقشی را ایفا کرده است. این پیام فراگیر شده است و انسانها این پرچم را در دست خواهند گرفت و پیش خواهند برد همچنان که این پیام در کل دنیا و منطقه گسترش پیدا کرده است، این راه ادامه خواهد یافت. إن شاءا... مردم ایران نقش تاریخی خود را ادامه خواهند داد و به عنوان پایگاه و به تعبیر شهید سلیمانی حرم امن این انقلاب خواهد ماند.