برگ های زرینی از حماسه گنابادی ها در دفاع مقدس
سال 65 مهم ترین سال جنگ تحمیلی برای گناباد بوده که رزمندگان در عملیات های مختلف از جمله بدر، خیبر ،کربلای 4 و 5 و والفجر8 حضور تاثیرگذارتری داشتند
شهرستان گناباد حدود ۲ هزار کیلومتر با جبهههای دفاع مقدس فاصله داشت، اما ۲۰ درصد از جمعیت گناباد با لبیک به ندای امام خمینی (ره)برای دفاع از کیان کشور و مقابله با دشمن در عملیات مختلف جنگ تحمیلی حضور یافتند و نقشی محوری را در این عرصه رقم زدند. به گزارش ایرنا، در کنار حضور پررنگ رزمندگان گنابادی در جبهه های جنگ، باید به نقش آفرینی آنان در ستاد معراج شهدا نیز اشاره کرد که با توجه به این که شهید «سید حسن دوستدار» از رزمندگان گنابادی مسئول معراج شهدای قرارگاه کربلا و برادر شهیدش «سیدحسین» نیز مسئول تعاون قرارگاه سوم قدس بود، ۹۰ درصد ترکیب نیروی انسانی یگان های معراج شهدای کشور با محوریت این دو بزرگوار از شهرستان گناباد تامین میشد و بیش از ۳۰۰ نفر از گنابادیها در این بخش سازمان دهی شدند و فعالیت داشتند. معراج شهدا وظیفه شناسایی و انتقال پیکر مطهر شهدا از خط مقدم تا شهرها و روستاهای آنان را بر عهده داشت و با توجه به این که در دوران دفاع مقدس تعداد زیادی از رزمندگان در یک عملیات به شهادت میرسیدند، برای شناسایی، تجهیز و اعزام پیکر آن ها قطعاً یک معراج پاسخگو نبود، لذا ستادهای معراج شهدا در نقاط مختلف کشور مستقر شده بود و ۹۰ درصد نیروهای معراج شهدا در سطح کشور را رزمندگان گنابادی تشکیل می دادند.بحث جان باختگان همیشه در هر جنگی وجود دارد و این رزمندگان یگانهای تعاون رزم در دفاع مقدس بودند که حتی در زمان پیروزی ها هم باز نصیبی جز رنج و درد نداشتند، زیرا آنها پیکرهای مطهر شهدا را جمعآوری و برای آنها سوگواری میکردند و در عین گمنامی، به دنبال شناساندن هویت شهدا به مردم بودند.بر این اساس می توان از معراج شهدا و تعاون رزم به عنوان قهرمانان فراموش شده دفاع مقدس یاد کرد، زیرا حتی زمانی که مارش پیروزی با شیرینی پخش میکردند و دود اسپند در خیابانها می پیچید، نیروهای معراج شهدا در حال شناسایی پیکرهای چاک چاک و مرثیه سرایی برای شهدا و با سخت ترین فشارهای روحی و روانی ناشی از تبعات جنگ مواجه بودند.
کادرسازی و تقویت روحیه کار جمعی، با همت شهیدان دوستدار
برادر سرداران شهید دوستدار، از فرماندهان تعاون رزم سپاه پاسداران در دفاع مقدس در گفت و گو با ایرنا، تقویت روحیه کار جمعی در یگان های تعاون رزم را میراث این شهیدان برشمرد و اظهار کرد: مهم ترین خدمت این شهیدان و به خصوص شهید «سیدحسین» را میتوان کادرسازی و تربیت نسلی از بهترین جهادگران عرصه پشتیبانی دانست که حتی پس از پایان جنگ تحمیلی هشت ساله، در مسئولیت های مختلف با همان روحیهای که در معراج ها تمرین کرده بودند، به اسلام و انقلاب خدمت می کنند.سیدمحمد دوستدار افزود: تعاون رزم در دوران دفاع مقدس مسئولیت خطیر تامین و پشتیبانی از رزمندگان اسلام در زمینه های تسلیحاتی، تامین خوراک و نظافت لباس های آنان را بر عهده داشت، اگرچه چنین به نظر میرسید که خدمت در این حوزه اجر جهاد مستقیم در خطوط مقدم را ندارد، اما حقیقت آن است که اگر یک روز تعاون رزم وظایف خود را انجام نمیداد، رزمندگان خطوط مقدم به نحو مطلوب توانایی ایستادگی در برابر دشمن را نداشتند.
شهیدی که برای دفاع از بیت المال از جانش گذشت
شهدا و ایثارگران در دوران دفاع مقدس هر کدام دارای برخی خصوصیات ممتاز رفتاری بودند که می تواند الگوی خوبی برای آحاد مردم و از جمله جوانان و مسئولان قرار گیرد.
از جمله این شهدا شهید «علی اکبر نوریان» از فرماندهان گردان های رزمنده در دوران دفاع مقدس بود که در کنار دیگر خصوصیات اخلاقی و از جمله توجه به مردم در مناطق محروم و خدمت گزاری به آن ها در نقاط روستایی گناباد، تاکید بسیاری بر حفظ بیت المال داشت تا جایی که در مرحله ای در این زمینه نزدیک بود به افتخار شهادت نایل شود.
اکبر نوریان فرزند شهید نوریان گفت: آن شهید در یکی از عملیات های جنگ تحمیلی زمانی که خمپاره کنار خودروی وی اصابت می کند و لاستیک خودرو پنچر می شود سریع از وسیله نقلیه پیاده می شود و در آن شرایط زیر حجم وسیع شلیک توپ و خمپاره اقدام به تعویض لاستیک می کند و زمانی که به سنگر خودی باز می گردد در جواب کسانی که به وی می گویند چرا خودرو را همان جا رها نکرده و حال آن که نزدیک بوده با این اقدام به شهادت برسد، گفته بود که «این ماشین بیت المال است و نمی توانستم در آن شرایط رهایش کنم».
ایجاد نخستین پردیس معراج شهدای کشور در گناباد
نقش محوری شهیدان دوستدار و رزمندگان گنابادی در تشکیل و سازمان دهی و فعالیت ستاد معراج شهدای کشور در دوران دفاع مقدس موجب شده است که نخستین پردیس معراج شهدای کشور نیز در این شهرستان جنوبی خراسان رضوی ساخته شود.
جانشین فرمانده کمیته جست وجوی مفقودان ستاد کل نیروهای مسلح پیش از این در گفت و گو با ایرنا از اختصاص 3 هزار متر زمین برای ساخت پردیس معراج شهدای کشور در گناباد خبر داده و گفته بود: این پردیس بر اساس یک طرح هشت ضلعی و معماری اسلامی در ۲۷ هزار مترمربع زیربنا طراحی شده است که علاوه بر برنامههای فرهنگی و هنری، مکان هایی نظیر کتابخانه، بازارچه صنایع دستی، رستوران، هتل و مراکز اقامتی و ... در آن ایجاد میشود. سردار سرتیپ دوم ناصر سعیدی ادامه داد: مهم ترین بخش های پردیس معراج شهدای گناباد، موزه دفاع مقدس و معراج شهدا، تالارهای اصلی و آمفی تئاتر، فضای برپایی مراسم آیینی، هتل و مراکز اقامتی، سالن های اجتماعات و ... خواهد بود. جانشین کمیته مفقودان ستاد کل نیروهای مسلح تصریح کرد: ایجاد پردیس معراج شهدای کشور در گناباد با عنایت به موقعیت و ظرفیت های کهن تاریخی و گردشگری این منطقه اهمیت داشته و کارکردهای بسیار خوبی در زمینه فرهنگی و اجتماعی در سطوح استانی و منطقه ای و ملی دارد، به طوری که علاوه بر توسعه گردشگری در این شهرستان، نقش مهمی در انتقال فرهنگ و باورهای معنوی در جامعه خواهد داشت.
۲۰ درصد جمعیت گناباد در دفاع مقدس
بر اساس آمار از مجموع جمعیت حدود ۴۰ هزار نفری گناباد در دوران دفاع مقدس، هفت هزار و ۵۰۰ نفر در این دوران در قالب نیروهای مسلح و بسیجی به وظیفه دینی و انقلابی و انسانی خود در دفاع از سرحدات میهن اسلامی عمل کردند که نتیجه آن تقدیم ۳۲۲ شهید، ۲۶ آزاده و هزار و ۲۵۰ جانباز است.
۲ هزار و ۱۷۱ نفر از بسیجیان این شهرستان که در جبهه های نبرد حق علیه باطل حضور داشتند، کمتر از ۲۰ سال سن داشته اند، حدود ۴۰ درصد بسیجیان گنابادی ۶ ماه و بیشتر از آن در مناطق جنگی حضور داشته اند، ۱۴ درصد یک سال و بیشتر از آن در جبهه های جنگ بودند و اکثر قریب به اتفاق آنان کشاورز و دانش آموز بودند. طبق آمار موجود، سال ۱۳۶۵ مهم ترین سال جنگ تحمیلی برای گناباد بوده است و رزمندگان گنابادی در عملیات های مختلف دفاع مقدس از جمله کربلای 4 و 5، بدر، خیبر و والفجر 8 حضور بیشتر و تاثیرگذارتری داشته اند.