به بهانه برگزاری اولین همایش ملی پسته ، مشکلات پسته کاران بردسکنی بررسی شد
تعداد بازدید : 5
بردسکن در مسیر قطب بارانداز پسته کشور
نویسنده : علی نوری
شهرستان بردسکن یکی از قطب های کشاورزی است که با داشتن ۵۳ واحد ترمینال ضبط و فراوری پسته بیشترین واحد را به خود اختصاص داده است که ظرفیت این تعداد واحد بیش از ۱۰۰ هزار تن است. شهرستان بردسکن قطب تجاری پسته استان خراسان رضوی است و به لحاظ سطح زیر کشت و تولید مقام اول را به خود اختصاص داده است . بیش از ۸۵ درصد باغ های پسته شهرستان بردسکن رقم فندقی است. این در حالی است که کشاورزان در چنین شرایطی با مشکلاتی نیز رو به رو هستند. به بهانه اولین همایش ملی پسته گزارشی از مشکلات و ظرفیت های پسته بردسکن تهیه شده که در ادامه تقدیم می شود.
گلایه کشاورزان
«محمدی» یکی از کشاورزان بردسکنی ، مشکلات پسته کاران را خاموشی چاه های کشاورزی در اوج گرما دانست و گفت: این کار باعث افت محصول و خسارت های سنگین به کشاورزان به علت ریزش چاه ها ناشی از خاموشی و سوختن توربین آن ها می شود. همچنین «حیدری » دیگر کشاورز بردسکنی ، یکی از مشکلات پسته کاران را فروش نهادهای کشاورزی مثل کود با قیمت بسیار بالا که همخوانی با آب و زمین منطقه ندارد بیان کرد و افزود: اکثر آب چاه موتورها شور و کودهای موجود پاسخ دهی مناسب را ندارد و باعث تخریب درختان پسته و عمر کوتاه درختان می شود.
نجفی نیز یکی دیگر از مشکلات پسته کاران را نبود یک تعاونی حامی پسته کاران اعلام کرد و گفت: درآمد واقعی پسته نصیب دلالان و واسطه گران می شود . این واسطه ها در اوج برداشت پسته به صورت هماهنگ و مافیایی قیمت پسته را پایین می آورند و درآمد پسته را بدون زحمت به جیب می زنند. «صالحی» یکی دیگر از مشکلات پسته کاران را وجود سموم غیر موثر و نا کارامد بیان می کند و می افزاید: تجویز سموم غیر استاندارد باعث می شود که کشاورز بابت سموم پول سنگینی را پرداخت کند . هفته ای یک بار به علت از بین نرفتن آفات مجبور به سم پاشی می شود . در این شرایط نه تنها آفت از بین نمی رود بلکه خود درخت پسته نیز نابود می شود.
پیشرو در تولید و فراوری پسته
درهمین زمینه علی دهقان زاده فرماندار بردسکن نیز می گوید: معرفی بیش از پیش پسته شهرستان بردسکن در سطح ملی و بین المللی به عنوان پیشرو در تولید و فراوری در حوزه تولید پسته باکیفیت از نگاه کارشناسان و ظرفیت های شهرستان ما را مصمم به برگزاری همایش ملی پسته کرد تا از این راه مسیری برای سرمایه گذاری و دستاوردهایی در بخش اقتصاد کشاورزی شهر و منطقه داشته باشیم. وی یکی از اهداف این همایش را برداشتن گام موثر در رفع موانع پیش روی باغداران پسته برای استفاده از فناوری نوین و پیوند بین دانشگاه ،کشاورزی و کشاورزان و ایجاد تسهیل در امر صادرات پسته مرغوب شهرستان ذکر کرد. در واقع پسته ایران و بردسکن تنها یک محصول کشاورزی نیست ، بلکه توسعه فرهنگ غذا و داروی ایرانی است . بنابراین پسته بردسکن محصولی بسیار ارزشمند از نظر غذایی می تواند نمادی ایرانی در ایران و جهان معرفی شود. وی خاطر نشان می کند: امیدوارم برگزاری همایش ملی پسته در شهرستان بردسکن گامی توسعه بخش با هدف شعار سال و تاکیدات مقام معظم رهبری برای ارتقای سطح اقتصاد کشور عزیزمان ایران اسلامی باشد .
فرماندار بردسکن با بیان این که شهرستان بردسکن قطب تجاری پسته استان خراسان رضوی است و به لحاظ سطح زیر کشت و تولید مقام اول استان خراسان رضوی را به خود اختصاص داده است ، می گوید: بیش از ۸۵ درصد باغ های پسته شهرستان بردسکن رقم فندقی است و به دنبال این هستیم با برگزاری این همایش ضمن معرفی شهرستان بردسکن در حوزه های مختلف به ویژه محصول پسته به لحاظ فراوری و بسته بندی این محصول را در کشور و در دنیا برندسازی کنیم تا نام بردسکن بلند آوازه شود.دهقان زاده افزود: 90 درصد پسته شهرستان بردسکن به خارج از استان و کشور صادر می شود و خوشبختانه بیش از ۵۰درصد محصول پسته تولیدی استان خراسان رضوی در شهرستان بردسکن سورت بندی می شود.
وی با بیان این که شهرستان بردسکن با ۵۳ واحد ترمینال ضبط و فراوری پسته بیشترین واحد ترمینال پسته را در استان خراسان رضوی به خود اختصاص داده است ، تصریح می کند: ظرفیت این تعداد واحدهای فراوری بیش از ۱۰۰ هزار تن است که از اقصی نقاط مختلف استان خراسان رضوی پسته تولیدی آن ها به شهرستان بردسکن حمل و پس از سورت بندی زمینه صادرات آن ها فراهم می شود.
دومین قطب تولید پسته کشور
همچنین مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بردسکن می گوید: شهرستان بردسکن به لحاظ تولید رقم فندقی پسته دومین قطب تولید در کشور بعد از کرمان است. مهندس مهدی مسروری با توجه به برگزاری اولین همایش ملی پسته در روزهای سوم و چهارم خرداد ماه به میزبانی شهرستان بردسکن بیان می کند: رقم فندقی پسته در شهرستان بردسکن جزو ارقام تجاری است که تمام تجار دنیا به دنبال پسته این شهرستان هستند . امید است بتوانیم با برگزاری این همایش بردسکن را به عنوان قطب بارانداز محصول کشور تبدیل کنیم.
مدیر جهاد کشاورزی بردسکن با بیان این که خراسان رضوی کمترین میزان بارندگی کشور در سال زراعی جاری را داشته است، گفت: به شدت با بحران آب مواجه هستیم و می طلبد روش های نوین آبیاری را در بحث مزارع و باغ های کشاورزی اجرا کنیم. وی اظهار کرد: برای اولین بار ۵۰۰ هکتار از باغ های پسته شهرستان بردسکن به روش آبیاری زیر سطحی اجرا شده است و با توجه به وضعیت منابع آبی امید است بتوانیم در این همایش ملی با تخصیص اعتبار لازم باغداران به ویژه پسته کاران به این سمت و سو ترغیب شوند. وی اظهار کرد: شهرستان بردسکن 14هزار هکتار باغ پسته دارد که میانگین تولید برداشت از هر هکتار ۱۶۰۰ کیلوگرم است در صورتی که در کشور این میانگین ۷۰۰ کیلوگرم است. وی از تشکیل شرکت تعاونی پسته کاران در بردسکن خبر داد و گفت: به دنبال این هستیم با تشکیل این تعاونی محصول پسته به لحاظ قیمت و بازاریابی مشکلی نداشته باشد و دست دلالان در بحث خرید محصول پسته از کشاورزان قطع شود.
در همین زمینه دکتر غلامرضا قنبری رئیس سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی نیز می گوید: همایش ملی پسته در شهرستان بردسکن نقطه عطفی در حوزه پسته استان است که می توان آن را به فال نیک گرفت . امید است که همه محققان، کارشناسان واحدهای اجرایی، امور تحقیقی و ترویجی با هدف افزایش محصول پسته که یکی از محصولات استراتژیک استان است گام بردارند و نیز در حوزه اجرا و مدیریت های شهرستان های پسته خیز با حمایت از باغداران و اجرای کلاس های آموزشی در زمینه بهره وری از منابع آب و خاک و نهاده های کشاورزی فعالیت کنند و شاهد شکوفایی اقتصاد استان بیش از پیش باشیم .