در جلسه فعالان اقتصادی استان با رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در اتاق مشهد مطرح شد
تعداد بازدید : 14
صندلی داغ مالیاتی در اتاق مشهد
مسعود حمیدی/ افزایش 54 درصدی مالیات از کجا تأمین میشود؟ چرا مالیات بخش خصوصی با توجه به رشد منفی اقتصادی 128 درصد رشد داشته؟ سهم درآمد مالیات استان بر اساس کدام عدالت است؟ مالیات واحدهای متضرر از قطعی گاز چه میشود؟ اینها بخشی از مسائل مطرحشده از سوی فعالان، مؤدیان و رؤسای کمیسیونهای اتاق مشهد در جلسه 3 ساعته با رئیس سازمان امور مالیاتی بود که صندلی آقای رئیس را حسابی داغکرده بود.
اتاق بازرگانی مشهد روز گذشته میزبان هیئت عامل مالیات ستانی کشور و مؤدیان مالیاتی استان بود. در همان ابتدای جلسه رئیس اتاق ایران از رشد ناعادلانه سهم مالیاتی بخش خصوصی در لایحه بودجه 1402 گلایه کرد. شافعی مدعی است که سهم مالیاتی بخش خصوصی در لایحه بودجه سال آینده 128 درصد نسبت به 1401 افزایش یافته است درحالیکه وضعیت اقتصادی و تأمین نشدن انرژی موردنیاز به تولید ضربه وارد کرده است. رئیس اتاق مشهد با اشاره به رشد 2730 درصدی درآمدهای مالیاتی استان در 10 سال گذشته در مقابل 2300 درصدی کشور در این مدت سمت و سوی جلسه را مشخص کرد؛ رشد درآمدهای مالیاتی بخش خصوصی بدون توجه به وضعیت اقتصادی و ناعادلانه بودن سهم مالیاتی خراسان رضوی در لوایح بودجه. موضوعی که رئیس سازمان امور مالیاتی کشور را وادار به ارائه توضیحاتی کرد.
افزایش 54 درصد مالیات از کجا تامین می شود؟
داود منظور با اذعان بر این که درآمدهای مالیاتی در لایحه بودجه سال آینده 54 درصد افزایش یافته است گفت: سهم مالیاتی شرکتهای دولتی در لایحه بودجه 1402 رشد 120 درصدی دارد اما از سهم مالیاتی واحدهای تولیدی تا 7 واحد درصد نسبت به سال گذشته کاسته شده است. بخشی از درآمد مالیاتی، مالیات بر ارزشافزوده است که بهصورت طبیعی با تورم 40 درصد این درآمد هم حداقل 40 درصد رشد خواهد داشت.
پرونده های قدیمی و مالیات 90 هزار میلیاردی
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور منبع دیگر تأمین درآمد مالیاتی کشور در سال آینده را رسیدگی به پروندههای مالیاتی اعلام کرد و گفت: اکنون پروندههای مالیاتی که در هیئتهای حل اختلاف در حال رسیدگی هستند، بیش از 290 هزار میلیارد تومان ارزشدارند که پیشبینی شده حداقل 60 تا 70 هزار میلیارد تومان آن امسال وصول میشود. علاوه بر این 300 هزار شرکت در کشور وجود دارند که از سال 98 اظهارنامه مالیاتی نداشتهاند، حدود 3 میلیون واحد صنفی در کشور وجود دارند که در سه سال گذشته اظهارنامه مالیاتی ندادهاند. مجموع این اشخاص و پروندهها و اطلاعات استخراجی مؤدیان حقیقی و حقوقی حدود 90 هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی برای دولت خواهد داشت.
وی افزود: سال گذشته 2/2 مؤدی مالیاتی جدید در کشور شناسایی شدند و امسال 5/1 میلیون اظهارنامه جدید در حوزه مشاغل افزودهشده و تعداد مؤدیان در این بخش به 4 میلیون و 450 هزار مؤدی رسیده است. تمامی این موارد بخش مهمی از رشد 54 درصدی مالیات در بودجه سال آینده را تأمین خواهد کرد و برای سال آینده نه پایه مالیاتی و نه نرخهای مالیاتی تغییری نکرده است.
منظور از انتخاب ۲۰۰ مؤدی بزرگ مالیاتی در کشور خبر داد و افزود: این مؤدیان از استانهای مختلف شناساییشدهاند تا حسابرسی باکیفیتی روی آنها انجام شود و رسیدگیهای مالیاتی نسبت به گذشته متفاوت باشد.
مالیات خراسان رضوی عادلانه است!
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور درباره عادلانه نبودن سهم درآمد مالیاتی خراسان رضوی در لوایح بودجه گفت: مالیات این استان طی سه سال گذشته روند کاهشی داشته است اما در استانهایی مانند کرمان که معدنی هستند رشد قابلتوجهی داشته است. این در حالی است که سهم استان خراسان رضوی از تولید ناخالص داخلی 5 درصد است اما سهم این استان از درآمدهای مالیاتی کشور تنها 3 درصد است. بنابراین ما به عدالت بودجهای عمل کردهایم.
با رشد منفی اقتصادی افزایش 128 درصدی از کجا؟
البته این سخنان و توضیحات رئیس سازمان امور مالیاتی، فعالان اقتصادی استان را قانع نکرد و فیروز ابراهیمی رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان با لحنی عتابآمیز گفت: مظلومانه اعلام میکنید تنها 54 درصد مالیات را بیشتر کردیم درحالیکه واقعیت اقتصاد از رشد منفی در بخش کشاورزی و بخش خدمات حکایت دارد و در بخش صنعت تنها 2 درصد رشد داشتیم ولی شما مالیات بخش خصوصی را بیش از 120 درصد افزایش دادهاید که با هیچ منطق توسعهای و اقتصادی سازگار نیست. بدانید که آستانه تحمل ما تمامشده است، در تابستان برق صنایع را قطع کردید، درزمستان هم برق و گاز صنایع را قطع کردید و با این رویه احتمالاً بهار سال آینده هم برق، هم گاز و هم آب را قطع خواهید کرد ولی در عوض مالیات را 128 درصد (استناد به آمار رئیس اتاق بازرگانی ایران) افزایش دادهاید.
مالیات ضرر ناشی از قطعی گاز چه می شود؟
حمیدی، رئیس انجمن مدیران صنایع استان نیز با تایید سخنان ابراهیمی گفت: دولت اعلام میکند شریک ماست اما وقتی گاز و برق صنایع را قطع کرده، هیچ حمایتی نکرده است و تنها میگوید سهم مالیاتی خود را پرداخت کنید. وقتی کارخانه تعطیل است آنهم بهاجبار دولت چون توان تأمین انرژی موردنیاز را ندارد، چه کسی باید این خسارت را جبران کند؟ چرا دولت به ماده 25 قانون بهبود فضای کسبوکار عمل نمیکند؟ باید سازمان امور مالیاتی سهم این خسارتها را در مالیات ستانی از این واحدها در نظر بگیرد.
بهزاد، معاون امور صنایع اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان نیز با تایید تأثیر قطعی گاز بر تولید صنایع و واحدهای تولیدی گفت: در تلاش هستیم که بسته ویژه حمایتی برای این واحدها در نظر بگیریم اما درخواست داریم سازمان امور مالیاتی نیز برای حمایت از این واحدهای متضرر مالیات سال آینده را تعدیل کند.
ماده 25 قانون حمایت از کسب و کار قابل رسیدگی است
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در واکنش به گلایههای مطرحشده اظهار کرد: ما قبول داریم که واحدهای صنعتی به دلیل قطعی گاز متضرر شدهاند و طبیعی است وقتی شرکت یا کارخانهای فعالیت نداشته باشد،درآمدی هم ندارد که بخواهیم بابت آن مالیات دریافت کنیم و مالیات بر اساس میزان درآمد کسبشده تعیین خواهد شد. اما این که خسارت این واحدها باید جبران شود وظیفه دولت است نه سازمان امور مالیاتی و اگر مطالبهای در قالب ماده 25 قانون حمایت از کسبوکار وجود دارد باید رسیدگی شود.
درآمد ریالی حداقل 50 درصد رشد داشته است
منظور افزود: اعلام میشود رشد اقتصادی 2 درصد است اما درآمد مالیاتی 54 درصد رشد داشته است؛ این رشد 2 درصدی به قیمت ثابت است و اگر به قیمت جاری این رشد را بررسی کنیم خواهیم دید سود شما(مؤدیان) بر اساس قیمت جاری و بهصورت ریالی نسبت به سال گذشته حداقل 50 درصد افزایش یافته است. زبان ما در مالیات ستانی اعداد اسمی و ریالی است و اعداد حقیقی نیست و این رشد (54 درصدی مالیات) را اگر تورم زدایی کنیم شاید 15 تا 20 درصد باشد که عمده آن پوشش مالیاتی است و از کسانی که پیش از این مالیاتی نمیدادند یا کمتر مالیات میدادند، دریافت میکنیم و این رشد بدون این که فشاری به مؤدیان مالیاتی بیاورد، قابل تحقق است.
دیگر مسائل مطرح شده در نشست
در ادامه این نشست، همچنین موضوع معافیت مالیاتی شرکتهای حملونقل بینالمللی، معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیانی که خارج از پارک علم و فناوری مستقر هستند، مالیات معادن، مالیات انجمن مهندسان مشاور استان، نحوه مالیات ستانی از اصناف و شرکتهای گردشگری مطرح شد و رئیس سازمان امور مالیاتی ضمن این که وعده گشایش و مساعدت در موضوعات مطرحشده را داد، اعلام کرد درخواستها بهصورت کتبی به سازمان امور مالیاتی اعلام شود تا پاسخ رسمی به آن داده شود.