
گزارش
تعداد بازدید : 8
اعتراض کشاورزان به تغییر در خرید حمایتی زعفران
جمعی از نمایندگان مجلس طی نامه ای خطاب به رئیس جمهور خواستار رعایت حقوق زعفرانکاران شدند
نویسنده : شعبانی

چندسالی است که دولت برای حمایت از محصول استراتژیک زعفران، اعتباراتی درنظر میگیرد و اقدام به خرید حمایتی زعفران از کشاورزان میکند. این طرح امسال هم با وجود مشکلات و نواقصی که داشت، اجرا شد و کشاورزان محصولات زعفران خود را تحویل سازمان تعاون روستایی میدادند؛ اما حالا چند روزی است که سازمان تعاون روستایی، دستورالعمل خرید زعفران حمایتی را تغییر داده است که با انتقاد شدید کشاورزان در شهرهای زعفرانخیز خراسان رضوی روبهرو شده است. قدرت رنگی زعفران، یکی از شاخصهای عمده تعیینکننده کیفیت زعفران است که با اندازهگیری میزان کروسین موجود در آن ارزیابی میشود. اعتراض زعفرانکاران به تغییر الگوی خرید از مبلغ ۴۱ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان زعفران «نگین» با حد مجاز کروسین ۲۵۰ به افزایش همین حد مجاز به ۲۹۰ است که در نتیجه زعفرانهایی که شامل حد مجاز قبلی میشود، اکنون در کانال زعفران نگین قرار نمیگیرد و قیمت ۴۱ میلیون تومان شامل آن نمیشود. این اعتراضات باعث شده است، نمایندگان مردم در مجلس، در صحن خانه ملت با انتقاد از وزیر جهاد کشاورزی، به تضییع حقوق کشاورزان واکنش نشان دهند؛ همچنین در نامه روز گذشته نمایندگان مناطق زعفرانخیز کشور به رئیس جمهور، آن هاخواستار انجام تعهدات تعاونی روستایی بر اساس دستورالعمل اولیه و رعایت حقوق کشاورزان شدند.
اعتراض به تغییر قیمت خرید حمایتی
جمعی از زعفرانکاران خراسان رضوی به تغییر قیمت خرید حمایتی زعفران از دستورالعمل اولیه ابلاغی ۷ آبانماه امسال به دستورالعمل جدید ۹ آذرماه از سوی سازمان تعاون روستایی معترض شدند. یکی از زعفرانکاران تربت حیدریه به خبرنگار ما گفت: در تاریخ ۱۲ آبان ماه سازمان تعاون روستایی، محصول زعفران ما را به قیمت قطعی ۴۱میلیون و ۳۵۰هزار تومان به عنوان محصول «نگین» خریداری کرده است. وی افزود: اما ۹ آذرماه نامه زدند و نرخ جدید اعلام کردند که ملاک پرداخت مطالبات زعفرانکاران فرمول و قیمت جدید است که با این شرایط بهترین زعفران را ۳۲ میلیون تومان قیمتگذاری کردهاند.
یکی از کشاورزان خطه زرخیز زاوه هم گفت: با این که تاکنون ۲۵روز از تحویل زعفران به تعاونی روستایی شهرستان زاوه میگذرد، هنوز هیچ مبلغی به کشاورزان این شهرستان پرداخت نشده است. این کشاورز اظهار کرد: همه این مشکلات از سوی مافیای زعفران و نفوذ آنان در اتاق قیمتگذاری است؛ متاسفانه در زمان قیمتگذاری زعفران هیچ کشاورزی در جلسه تصمیمگیری حضور ندارد. وی تصریح کرد: اکنون همه کشاورزان ناراحت و عصبانی هستند. اگر شرایط به همین شکل پیش برود و توافقی که قبلاً صورت گرفته است، تغییر کند، هزاران نفر از زعفرانکاران که به نوعی در زمینه پاک کردن و خریدن گل مشغول هستند، متضرر خواهند شد.
زعفرانکار دیگری تصریح کرد: جهاد کشاورزی در بخشنامه قبلی حد مجاز کروسین زعفران را حداکثر ۲۵۰ اعلام کرده بود، ولی در بخشنامه جدید دو دهم درصد را قیمتگذاری کردهاند. این در حالی است که مقدار کروسین نرمال ۲۲۰ و حداکثر ۲۵۰است که در بخشنامه جدید این عدد به ۲۹۰ افزایش یافته است . با این شرایط اصلا نمی شود کروسین با این درصد تولید کرد.
نامه جمعی از نمایندگان مجلس به رئیس جمهور
روز گذشته در حاشیه جلسه علنی مجلس شورای اسلامی، جمعی از نمایندگان طی نامهای خطاب به آیتا...رئیسی، رئیس جمهور، خواستار انجام تعهدات تعاونی روستایی بر اساس دستورالعمل اولیه و رعایت حقوق کشاورزان و زعفرانکاران شدند.در بخشی از این نامه خطاب به رئیسجمهور آمده است: سازمان تعاونی روستایی طبق سنوات قبل به منظور جلوگیری از ریزش قیمت زعفران و حمایت از کشاورزان، اقدام به خرید حمایتی زعفران بر اساس دستورالعمل ابلاغی کرد. اما متاسفانه بعد از گذشت یک ماه و نیم از آغاز خرید و در حالی که ۲۵ تن زعفران کشاورزان با شرایط و قیمت مورد توافق خریداری شده بود، تعاونی روستایی اقدام به دستورالعمل و قیمت جدید کرد که اعتراض جدی هزاران کشاورز را دربرداشته است.
مصاحبه نمی کنم!
در ادامه این گزارش به سراغ رستمی مدیر تعاون روستایی تربت حیدریه رفتیم تا علل تغییر دستورالعمل برای خرید زعفران حمایتی را جویا شویم که او حاضر به مصاحبه با خبرنگار ما نشد و بیان کرد که از انجام مصاحبه درخصوص مسائل مربوط به خرید حمایتی زعفران به دلیل عدم تصمیمگیری نهایی معذور هستم.
خواستار لغو دستورالعمل جدید
دبیر شورای هماهنگی فراوریکنندگان زعفران و رئیس شورای اسلامی بخش رخ تربت حیدریه در این باره گفت: چند روز قبل دستورالعمل جدیدی از سوی سازمان تعاون روستایی اعلام شده که عصبانیت و نارضایتی کشاورزان محروم خراسان رضوی را به همراه داشته است. ۴۰ روز است که تعاونی روستایی در استان اقدام به خرید حمایتی زعفران کرده است و قرار بود برای محصول زعفران نگین ۴۱ میلیون تومان به کشاورزان پرداخت کند؛ اما حالا شاهد هستیم که تعاون روستایی قیمت و شرایط جدیدی برای خرید زعفران اعلام کرده است که این مسئله خلاف قانون بیع، شرع و عرف است.
قربانزاده افزود: حدود ۲۰ هزار نفر از مجموع ۵۰۰ هزار زعفرانکار در استان، زعفران خود را به تعاونی روستایی تحویل دادهاند. در تربت حیدریه از حدود ۷۰۰ کشاورز ، زعفران تحویل گرفته شده که اکنون قیمت زعفران آنها مشخص و فاکتور نهایی صادر شده است. حتی عدهای ۳۰ درصد اولیه مبلغ خود را هم دریافت کردهاند. اما حالا شاهد این هستیم که نرخ خرید زعفران را به قیمت پایینتر از ۳۵ میلیون و تا حدود ۳۳ میلیون تومان برای هر کیلو زعفران تعیین کردهاند که جای بسی تأسف دارد.
انتقاد به دستورالعمل ابلاغ شده
زنگنه، نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس، درباره علت کاهش قیمت زعفران در بازار میگوید: یکی از عوامل، بحث تعلل وزارت جهاد کشاورزی در ابلاغ دستورالعمل و قیمت تعیین شده خرید حمایتی زعفران است. همچنین متن دستورالعمل خرید حمایتی زعفران با توجه به قیمت و شیوه پرداخت هزینهها نیز دارای نکات عجیبی بود. در شیوه پرداخت هزینه ها اعلام شده بود که ۳۰ درصد نقد و باقیمانده بعد از سه ماه در صورت تایید اعتبار پرداخت میشود. وی معتقد است که این موضوع موجب سوءاستفاده مافیای زعفران شد و با شایعه کردن پرداخت نشدن هزینهها توسط تعاون روستایی، به پایین آوردن قیمت خرید نقدی در بازار فیزیکی اقدام کردند.