گزارشی از مشکلات و دغدغه اهالی روستای سید آباد خوشاب
تعداد بازدید : 5
قفل طرح هادی روستایی بر ساخت خانههای روستایی
نویسنده : علی اکبر ملکی
در یک روز پاییزی به روستایی سرسبز در دامنه کوههای سر به فلک کشیده از توابع شهرستان خوشاب پا میگذاریم که تنها آبادی است که در آن شبکه فاضلاب در کل شهرستان خوشاب اجرا شده است. روستایی که مردمانش در کنار مشکلات کشاورزی و دامداری، با مشکلات دیگری نظیر قطع و وصل مکرر آب آشامیدنی، اجرا نشدن طرح هادی روستایی و مهاجرت جوانان به شهرهای بزرگ روبهرو هستند. با ورود به روستا، جوانانی را میبینیم که همانند اکثر روستاییان دیگر شهرستان خوشاب که این روزها به دلیل خاموشی چاههای کشاورزی و تمام شدن جیرهبندی آب بیکار شدهاند، سر کوچهها دور هم نشستهاند و مشغول گفتوگو با هم هستند. آنچه به خوبی روشن و واضح است این که برای ماندگاری جوانان در روستاها توجه به کشاورزی و تولید و ایجاد اشتغال و همچنین رفع موانع طرحهای هادی روستایی برای ساخت خانه از اولویتهاست که باید مسئولان به آن توجه و هرچه زودتر مشکلات روستاییان را برطرف کنند.
مشکلات طرح هادی روستایی
قاسمعلی سیدآبادی با گلایه از به سرانجام نرسیدن طرح هادی روستایی بیان میکند: کمبود آب، بیکاری، مشکلات ساخت مسکن به دلیل اجرا نشدن طرح هادی روستایی از مشکلات اصلی اهالی روستاست. یکی دیگر از اهالی روستا با بیان این که 15 سال است مستاجرم و به دلیل مشکلات مالی نتوانستهام خانه نیمه تمام خود را تکمیل کنم، میافزاید: کمترین مساحت طرح هادی در شهرستان خوشاب متعلق به روستای سیدآباد است.
وی با بیان اینکه ساخت و سازها را مشروط به اجرا شدن طرح هادی یا نوسازی محدوده قدیمی داخل روستا کردهاند، میافزاید: موضوع را از طریق شورا و دهیاری روستا و ادارات مختلف پیگیری کردهایم؛ ولی میگویند 4 سال اصلاح طرح هادی زمان میبرد. یکی دیگر از جوانان دهه 60 با اشاره به اجاره بالای خانهها در روستاها میگوید: مشکلات اقتصادی و بیکاری از عوامل اصلی خانهدار نشدن جوانان روستایی است.
کم شدن سفرههای آب زیرزمینی
پیرمردی که کلاه سیدی بر سر گذاشته است، با گلایه از خاموشی چاههای کشاورزی بیان میکند: در طول هفته دو روز برق چاههای عمیق کشاورزی را برای زمان طولانی( 8 ساعته) خاموش میکنند و بخشی از مدار آبیمان با قطع و وصل شدن در لولهها و جوی آب از دست میرود. از طرفی هزینههای کشاورزی آنقدر بالا رفته است که جوانان رغبتی برای کشاورزی ندارند.
یکی دیگر از کشاورزان با انتقاد از فروش آب سفرههای زیرزمینی و ادعای کم بودن آب توسط وزارت نیرو بیان میکند: چند روز قبل 16 میلیون تومان برای خرید آب مازاد بر سهمیه پرداخت کردیم. اگر آب سفرههای زیرزمینی کم است و جیره بندی شده، چگونه با پرداخت پول به شرکت آب منطقهای آب زیرزمینی به وجود میآید؟
وی با انتقاد از بی توجهی برخی از مسئولان و دادن شعارهای توخالی ادامه میدهد: به دلیل مشکلات بیکاری حدود 50 نفر از جوانان روستا در سالهای اخیر برای اشتغال در شهرهای بزرگی نظیر سمنان، مشهد، دامغان و تهران به حاشیه شهرها کوچ کردهاند.
پیرمرد با ادعای اینکه خسته شده ایم از بس گلایه کردیم و مسئولان توجه و رسیدگی نکردند، ادامه میدهد: با مشکلات مسکن در روستاها میتوانیم کنار بیاییم، ولی با مشکلات بیکاری و حمایت نشدن از کشاورزی و تولید نمیشود در روستاها زندگی کرد.
انتظارات بجای جوانان
درحال عبور از کوچههای سیدآباد، به سراغ برخی از بانوانی میروم که سر کوچه نشستهاند و مشغول گفتوگو هستند. خانم سیدآبادی با درخواست از دولتمردان برای رسیدگی به وضع معیشت نیازمندان جامعه و جلوگیری از گرانیهای سرسامآور گفت: در دورههای گذشته با حداقلها میتوانستیم زندگی کنیم. ولی انتظارات بچههای امروزی تغییر کرده است. با درآمدهای این روزها و گرانیهای سرسام آور، هزینههای زندگی تامین نمیشود.
وی با گلایه از اجرا نشدن طرح هادی روستایی اضافه کرد: پسرم از روستای رباط جز که چوپانی میکرد، برگشته است و میخواهد در خانه خودش زندگی کند؛ ولی منزلش گاز و برق ندارد. حدود یک سال قبل پول امتیاز گاز پرداخت کرده ایم ولی هنوز وصل نشده است.
سیدآبادی با گلایه از قطع مکرر آب روستا به دلیل شیب زیاد آبادی و قرار داشتن در جوار کوهها گفت: در زمان لولهکشی روستا به مهندسان آبفا تاکید کردم که اگر این شیب لولهکشی آب محاسبه نشود، آب مخزن روستا در انتهای لولهها جمع میشود و نیمه بالایی روستا آب نخواهد داشت؛ ولی کسی گوش نکرد. وی افزود: نتیجه این طراحی غلط و بی توجهی به مشکلات آبادی این شده است که در اکثر مواقع تقریبا نیمی از مردم روستا به دلیل شیب زیاد لولههای آب و نبود فشار کافی مخزن آب به دلیل مشترک بودن با آب روستای "سوزنده" قطع است و چندین سال است که پیگیریم ولی به نتیجه نرسیده است.
مشکلات شبکه فاضلاب
با عبور از کنار مدرسه نیمهساز که قرار است در آینده حدود 200 دانش آموز در کلاسهای مختلف دخترانه و پسرانه روستای سیدآباد را در خود جای دهد، به کوچه دیگری میرسم. جایی که بانویی از اهالی سیدآباد با انتقاد از مشکلات شبکه فاضلاب روستایی بیان میکند: در زمان بارندگیها و بالا رفتن خروجی آب فاضلاب، به دلیل استفاده از لولههای کوچک در شبکه فاضلاب، آب از طریق کانالها بیرون میزند و راهی خانههای مردم میشود. به انتهای این مسیر در آخر سیدآباد میروم؛ جایی که اهالی و ساکنان اطراف این شبکه فاضلاب، گلایههای زیادی از بوی بد آن دارند و از جمع شدن پشه و مگس و وجود انواع مختلف بیماریها سخن میگویند.
در حال تعویض لولهها و حل مشکلات هستیم
خادمی مسئول آبفای شهرستان خوشاب با تایید برخی از مشکلات روستای سیدآباد گفت: چهار کیلومتر لوله در روستاهای بلقان آباد و سیدآباد به دلیل نگاه ویژهای که دولت به این دو روستا داشته، در حال تعویض است. وی با اشاره به خریداری پمپ نو برای تامین آب این روستا و سوزنده اضافه کرد: برای مشکل شیب لولهکشی در سیدآباد باید همانند بلقان آباد از شیر فشارشکن استفاده شود که علاوه بر جلوگیری از وارد شدن فشار آب به لولهها و کاهش حوادث اتفاقات آب، باعث رسیدن آب به بالا دستی شبکه لوله کشی میشود که در حال پیگیری و رفع مشکلات هستیم.
ساخت مسکن ملی
محمود شم آبادی، فرماندار شم آباد نیز در گفتوگو با خراسان رضوی با اشاره به اینکه برای حل مشکل مسکن جوانان در طرح نهضت ملی مسکن بسیاری از روستاییان ثبت نام کردهاند، گفت: در سلطان آباد 12 هکتار برای ساخت مسکن ملی اختصاص یافته است. وی با اشاره به کاهش قیمت زمین در طرح ساخت مسکن ملی در این منطقه اضافه کرد: در روستاهایی که ثبت نام انجام شده است، در صورت تامین زمین خارج از روال عادی ساخت مسکن ملی با سرعت پیگیری میشود و در همان روستاها زمین رایگان در اختیار روستاییان قرار خواهد گرفت و خانهها ساخته میشود.