در یک شب تابستانی با همراهی نماینده دادستانی سبزوار در گزارشی میدانی سراغ معتادان کمپ های ترک اعتیاد سبزوار می رویم و در میان آن ها حدود 3 ساعت به گفت وگو می نشینیم.آن ها از نحوه گرفتار شدن به مواد افیونی و طرد از سوی خانواده می گویند و از سوی دیگر مسئولان هم درباره کمبود فضا برای نگهداری و بازپروری و کاهش جرایم با جمع اوری معتادان از سطح شهر.
به گزارش خراسان رضوی، راهی کمپ ترک اعتیاد ماده 15 در مسیر جاده تهران می شویم. جایی که زیر نظر بهزیستی است و معتادان مواد مخدر صنعتی و سنتی با پای خودشان یا با معرفی خانواده ها برای ترک اعتیاد به آن جا وارد و بعد از 21 روز پاک خارج می شوند و تاکنون به گفته مسئول کمپ 8 هزار نفر پاک شده اند.
17 سال تلاش برای ترک مواد
جلو در ساختمان ورودی مردی با موهای سفید ایستاده است و می گوید: 17 سال است می خواهم اعتیاد به مواد مخدر را ترک کنم ولی زور مواد مخدر از من بیشتر است و هر بار که از این جا بیرون رفتم شکست خوردم و دوباره برای ترک برگشتم.او با بیان این که این روزها جرئت نمی کنم 10 هزار تومان پول با خودم نگه دارم چرا که ممکن است دوباره به سمت مواد مخدر بروم، ادامه می دهد: زمستان گذشته با بیرون رانده شدن از سوی خانواده در کلبه خرابه بیابانی اطراف سبزوار زندگی می کردم.
به ما کار بدهید
او در حالی که بغض کرده و نم اشکی از گوشه چشمانش سرازیر شده است می گوید: بعد از ترک مواد کار می خواهیم تا بتوانیم زندگی کنیم ولی به ما اعتماد نمی کنند.مسئول دفتر کمپ ترک اعتیاد با اشاره به این که آن قدر ترک کرده و برگشته که دیگر کمپ های ترک اعتیاد سبزوار قبولش ندارند،می گوید: 21 روز برای ترک مواد مخدر مدت کمی است و باید حداقل چند ماه در این کمپ ها بمانند تا از نظر روانی نیز درمان شوند.وی می افزاید: بیشتر این افراد از نظر ذهنی دچار مشکل هستند.
هشدار به جوانان
وارد سالن کمپ ماده 15 می شویم. چشمم به جوانی 20 ساله می افتد و اولین سوالی که در ذهنم ایجاد می شود این است که چرا این جاست؟
جوان سبزواری با بیان این که به بهانه خوردن گرمیانه و باز شدن ذهنم، دوستانم مرا معتاد کردند،اظهار می کند: این ماده مخدر مانند پودر است در هیچ آزمایش تست معتادان دیده نمی شود و به وفور و آزاد در عطاری های سطح شهر و قهوه خانه های سبزوار به اسم گرمیانه به خورد جوانانی مانند من می دهند و معتادشان می کنند.به همراه کارشناس پیشگیری از جرایم دادگستری سبزوار از کمپ ماده 15 خارج می شویم و تا رسیدن به کمپ ماده 16 در بین راه با او به گفت وگو می نشینم.شم آبادی با اظهار این که علت لغزش افراد بعد از خروج از کمپ و ترک اعتیاد، رها شدگی برخی از آنان و نپذیرفتن آن ها از سوی خانواده هاست،می گوید: بعد از ترک نباید احساس کنند که رها شده اند و احساس رها شدگی مطلق نباید به آنان دست بدهد چرا که دوباره ممکن است برگردند.وی با بیان این که در بخش فرهنگی برخی از اقدامات را در کمپ ها شروع کرده ایم و برخی از مشکلات کمپ ها در حال رفع شدن است،می افزاید: تا ایده آل فاصله زیادی وجود دارد ولی بقیه مسئولان مربوط نیز باید به وظایفشان عمل کنند و پای کار باشند.
ساعت نزدیک 22 به کمپ ماده 16 می رسیم مکانی که معتادان متجاهر را از شهرستان های جوین، سبزوار، خوشاب، ششتمد و داورزن با حکم دادگستری بعضا به این جا می فرستند و زیر نظر دادستانی سبزوار است.
اسکان 60 نفر مازاد بر سهمیه
ظرفیت این کمپ به گفته مسئولان مربوط 200 نفر است اما تابلوی ثبت آمار، حاضران را با اسامی آن ها در داخل سالن 281 نفر ثبت کرده که آقای زندی مسئول کمپ می گوید 13 نفر کمتر است.
بعد از گذشتن از کنترل های نظارتی وارد خوابگاه یا محل استراحتشان می شویم.سالنی پر از تختخواب که فقط یک راهروی کوچک سالن را به محوطه ای محدود با زمین ورزشی شان که تور والیبال گذاشته شده و در وسط آن سرویس بهداشتی قرار دارد متصل کرده است.مسئولان شهرستان کمبود جا و برخی از مشکلات مربوط را برای اسکان این تعداد جمعیت که از جوان 18 ساله تا پیرمرد 60 ساله در بین آنان وجود دارد قبول دارند اما برای امنیت و آسایش مردم چاره ای وجود ندارد و یکی از دغدغه های اصلی این روزهای دادگستری سبزوار همین موضوع است.
ما را رها و فراموش نکنید
با ورود به سالن بسیاری از افراد خواستار بیان و طرح مشکلاتشان هستند.یکی فریاد می زند به داد ما برسید و برای ما شغل ایجاد کنید وقتی از این جا بیرون رفتیم آواره خیابان ها نشویم.یکی دیگر با صدای بلند می گوید: صدای ما را به گوش مسئولان برسانید. ما کار می خواهیم. ما نیازمند توجه مسئولان برای حل مشکلاتمان هستیم. ما را رها و فراموش نکنید.او در حالی که بغض کرده ادامه می دهد: من خیلی دوست دارم آدم خوبی شوم.خوب بودن و زندگی کردن درست را به ما یاد ندادند. من هم انسان هستم و می خواهم بعد از ترک مانند بقیه انسان ها پاک زندگی کنم ولی وقتی از زندان آزاد شدم از همان میدان شهربانی سبزوار( میدان دکتر علی شریعتی) به اطراف نگاه کردم، دیدم نه جا و مکانی برای خواب دارم، نه دوستی دارم و نه خانواده و شغلی.من هم دوست دارم خانواده و زندگی داشته باشم ولی همسر و فرزندم من را ترک کرده اند و 19 سال است پسرم را ندیده ام. وقتی همه مردم جامعه من را طردکردهاند و هیچ پولی برای اجاره خانه و هیچ شغلی ندارم جایی به جز آرامستان سبزوار و زباله گردی و کارتن خوابی برایم نمی ماند.
آیینه عبرت
در این جا برخی از جوانان به همراه پدرشان برای ترک آورده شده اند.به جوانی حدودا 22 ساله که به همراه پدر 60 ساله اش کنار هم ایستاده اند در ادامه می گویم شما که پدرت آیینه عبرت است و جلوی چشمانت قرار دارد چرا این راه را ادامه دادی؟جواب می دهد: پدرم مرا از بچگی با دادن حب معتاد کرده و همیشه همراه هستم و چاره ای نداشتم.مجتبی زندی، مسئول کمپ در گفت وگو با خراسان رضوی با بیان این که بسیاری از این افراد ادعای داشتن خانه و خانواده دارند ولی وقتی با خودشان به منزل ادعایی یا خانواده ادعایی مراجعه می کنید هیچ کسی قبولشان نمی کند و تنها سرمایه فردی که بیان کرده کامیون دارد بعد از آزادی جمع کردن چند کیلو زباله بیشتر از خیابان است.به آن ها بها بدهید و غیر مستقیم نظارت شوند. وی با اظهار این که بسیاری از این افراد پاک هستند و برخی متادون نیز مصرف نمی کنند،می گوید: به این افراد باید بها داده شود و بعد از آزادی در جامعه به نوعی نظارت شوند تا رهایی مطلق نداشته باشند و مجدد به سمت مواد مخدر کشیده نشوند.وی ادامه می دهد: برای حل مشکلات این افراد پیشنهاد داده ام 150 نفر از آن ها می توانند در همان شغل قبلی خودشان با جمع آوری زباله و تفکیک پسماندها در سبزوار مشغول کار شوند و با گذاشتن وثیقه پنج میلیارد تومانی ضمانت تمام این افراد را می کنم.
از ما حمایت کنید آینده و زندگی مان بر باد نرود
در حال گفت وگو با مسئول کمپ هستم که جوانی جلو می آید و با حمایت از سخنان مسئول کمپ بیان می کند: من جوشکار هستم ولی هیچ سرمایه ای برای کار ندارم و جایی قبولم نمی کنند.این جا افراد زیادی هستند که رنگ زندان را ندیده اند و دارای خانواده و حیثیت و آبرو هستند.
مسئولان قبل از این که مانند بقیه همه زندگی مان بر باد برود به داد ما برسند و برای ما کاری انجام دهند.وی ادامه می دهد من از مواد پاک شده ام و اگر مسئولان حمایتم نکنند چند روز دیگر دوباره به لغزش خواهم افتاد.
منتظر برگزاری جلسه هستم
برای بررسی بیشتر موضوع ابتدا سراغ فرماندار سبزوار میرویم.ابراهیمی کردیانی می گوید: برای بررسی مشکلات معتادان متجاهر و کمپ های ترک اعتیاد بعد از هفته دولت جلسه ای با حضور مسئولان شهرستان می گذاریم و این موضوعات پیگیری خواهد شد.وی با اظهار این که برای بانوان اردوگاه اسرار پیش بینی شده است،می افزاید: در بخش بانوان نیازمند کار بیشتری است ولی باید ظرفیت ها و خلأها شناسایی شود تا تصمیمات کارشناسی گرفته شود.
وجود بیش از 600 معتاد در سبزوار
آرمین مسئول کمیسیون اجتماعی و سلامت شورای اسلامی سبزوار با اشاره به آمارهای غیر رسمی وجود 70 معتاد خیابانی زن و حدود 500 تا 600 معتاد خیابانی مرد در سبزوار می افزاید: در سبزوار دو کمپ ماده 15 و 16 برای نگهداری معتادان داریم ولی بیشتر نگران بانوان هستیم.وی با بیان این که طرح جمع آوری معتادان خیابانی که بسیاری از آن ها را خانواده های شان طرد کرده اند،خاطرنشان می کند: حدود 100 نفر آن ها در اطراف آرامستان سبزوار و محله قدس ساکن شده بودند و جمع آوری بیشتر آن ها از سطح شهر کار خیلی بزرگی است و نیازمند کمک همه سازمان های دولتی و غیر دولتی و خیران هستیم. وی می افزاید: شهرداری و شورای سبزوار نیز در این طرح به اندازه توانشان حمایت و کمک کرده اند.
نگهداری 260 نفر مشکل است اما ضروری
آرمین اضافه می کند: نگهداری 260 نفر در اردوگاه ترک اعتیاد زیر نظر مسئولان دولتی و جمع آوری 120 نفر در طرح جمع آوری معتادان خیابانی کار خیلی بزرگ و ضروری است که انجام شده است ولی ما هم برخی از مشکلات موجود را قبول داریم اما باید ظرفیت های خودمان را نیز بدانیم.وی با اظهار این که وقتی از کمبودها و نبود نمازخانه سخن گفته می شود در کنارش از محدودیت جا و از ظرفیت های موجود نیز سخن بگوییم،می افزاید: برای توسعه کمپ باید زمینی با وسعت 5 تا 10 هزار متر مربع در نظر گرفته شود تا با گسترش کمپ، کارگاه های تولیدی نیز در گوشه ای از آن دایر شود تا افراد بعد از ترک اعتیاد با آموزش های سه تا شش ماهه که دیده اند بتوانند به صورت سالم به دامن جامعه برگردند.
در حالی که برخی از مسئولان سبزوار بعد از جمع آوری معتادان خیابانی از کاهش 30 تا 50 درصدی سرقت ها در سبزوار سخن می گویند در همین باره با توجه به وجود برخی از معتادان از شهرهای مختلف در کمپ ها سراغ فرمانده انتظامی خوشاب می رویم.
کاهش 29 درصدی سرقت ها در خوشاب
سرهنگ نوروزی با بیان این که با جمع آوری معتادان متجاهر 29 درصد سرقت ها در شهرستان خوشاب کاهش یافته است،اظهار می کند: در مدت دو روز می توان تمام افراد زباله گرد و معتادان خیابانی را از سطح شهرستان جمع آوری کرد ولی نیروی انتظامی در انتهای خط قرار دارد و باید بقیه سازمان ها نظیر شهرداری و بهزیستی و بقیه مسئولان برای نگهداری و بازگشت سالم آن ها به جامعه کمک و برنامه ریزی کنند.
نبود گرمخانه در خوشاب
وی با اشاره به نبود گرمخانه شهرداری در شهرستان خوشاب برای نگهداری و استراحت افراد معتاد و خیابانی می افزاید: در برخی نقاط قانون دست و پای مسئولان را بسته و در برخی از قسمت های دیگر نیز نبود زیر ساخت ها مشکلاتی را به وجود آورده و نیاز است که همه کمک کنیم تا مشکلات اجتماعی در سطح جامعه حل شود.