در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی چه گذشت؟
تعداد بازدید : 7
واکاوی راهکارهای احیای معادن راکد
در نودوششمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی، موضوع تعطیلی 483 معدن استان و راهکارهای احیای مجدد آن ها بررسی شد. مسئلهای که با تاکید «یعقوبعلی نظری»، استاندار خراسان رضوی نیز همراه بود؛ نظری در این نشست خواستار تعیین تکلیف معادن راکد و پرهیز از معطل ماندن این سرمایههای مردمی شد.
استاندار خراسان رضوی با بیان این که اجازه نمیدهیم هیچ سرمایهای که مربوط به مردم و بیتالمال است، معطل بماند، تصریح کرد: ما در حوزه صنعت به دنبال احیای واحدهای راکد تولیدی بخش خصوصی هستیم و در حوزه معدن نیز که اساساً متعلق به مردم است، قطعا بر تعیین تکلیف واحدهای راکد تاکید داریم.
نظری اضافه کرد: معادن راکد باید تعیین تکلیف شوند زیرا جزو سرمایههای اصلی مردمی هستند. اگر بهرهبردار خود اقدام به احیای معدن کرد، به او کمک می کنیم؛ در غیر این صورت معطلی را نمیپذیریم و لازم است سازمانهای مرتبط و معاونت اقتصادی استانداری با تشکلهای معدنی بخش خصوصی درخصوص راهکارهای فعالیت دوباره معادن، به جمع بندی لازم برسند.
نگاهی به چالشهای معدنی استان
در این نشست، گریزی هم به مهم ترین مشکلات پیش روی معدنکاران در خراسان رضوی زده شد؛ تناسب نداشتن کیفیت و کارآمدی ماشین آلات معدنی با نیاز واقعی فعالیتهای معدن کاران و مشکلات مالی در بهروزرسانی ماشینآلات، فرایند پیچیده تامین سوخت ماشینآلات معدنی، نقص زنجیره ارزش برای واحدهای صنعتی کوچک مقیاس، توجیه نداشتن فعالیت برخی معادن به دلیل نبود تقاضا برای محصولات آن ها، اختصاص ندادن هزینهکرد کامل سهم یک درصد از حقوق دولتی معادن در استان و ... از جمله چالشهای موجود در این حوزه است که علی اکبر لبافی، رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی استان به آن ها اشاره کرد.
پیشنهادهایی برای احیای معادن راکد
لبافی در تشریح پیشنهادهای مربوط به چگونگی فعال سازی و تعیین تکلیف 483 معدن غیرفعال استان خراسان رضوی گفت: آن تعداد از بهرهبردارانی که امکان راه اندازی و فعالسازی معدن را (در فرصت مناسبی که با تشخیص سازمان صمت و با مشارکت خانه معدن و کمیسیون معدن اتاق مشهد تعیین میشود) داشته باشند، مکلف خواهند بود در مدت تعیین شده درخصوص فعال سازی معدن بدون هرگونه قید و شرطی اقدام کنند. همچنین، به آن تعداد از معادنی که به هر دلیل راکد بودن آن ها ناشی از اختلاف با دستگاههای اجرایی و بدون میل و اراده بهره بردار است، فرصت مناسبی برای فعال سازی داده شود؛ بدیهی است با سپری شدن مهلت تعیین شده در صورت اقدام نکردن، موضوع مجدد قابل طرح و تصمیم گیری خواهد بود. پیشنهاد دیگر این که آن تعداد از معادنی که به هر دلیلی اقتصادی نیستند، از ردیف معادن غیرفعال استان حذف شود.
درخصوص تخصیص سوخت به معادن نیز دو پیشنهاد مطرح شد؛ نخست این که تخصیص سهمیهها به جای یک ماهه سه ماهه شود و دوم این که، تا مدت 20 روز تاخیر در ثبت اطلاعات معادن در سامانهها، از سهمیه ماهانه سوخت معدن کسر نشود. در خصوص پروانه اکتشاف معادن و دریافت سوخت هم مقرر شد سازمان صمت و شرکت پخش فراوردههای نفتی استان ظرف یک هفته با دستگاههای ملی مرتبط با وزارتخانه مکاتبه و به همراه ادله لازم، امکان اختصاص سهمیه سوخت را پیگیری و نتایج به دست آمده را به شورا منعکس کنند.
تاکید بر اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها
در ادامه این نشست، دو دستور کار دیگر بررسی شد؛ پیشنهادهای مربوط به اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها به عنوان یکی از موانع جدی توسعه صنعتی و نیز تقاضای استثنائات تبصره ۸ ماده ۲۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده (عوارض سبز) به کارگاهها و کارخانجات تولیدی و به طور کلی صنایع.
طبق آن چه مطرح شد، قانون حفظ کاربری اراضی بدون در نظر گرفتن اقلیمهای متفاوت استانها به صورت یکسان و یکنواخت در همه استانها دیده شده است.بنابراین شورا مقرر کرد موضوع منطقهای شدن قانون با توجه به نظر مشترک متولیان امر و بخش خصوصی کشاورزی از طریق شورای گفتوگوی مرکز به صورت ملی مطرح و به دولت پیشنهاد شود.
به گفته رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی استان، به موجب ماده ۲ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها، در مواردی که به این اراضی مجوز تغییر کاربری داده میشود، بنا به تکلیف قانون باید 80درصد قیمت روز اراضی و باغ های مذکور با احتساب ارزش زمین پس از تغییر کاربری، بابت عوارض از مالکان وصول و به خزانهداری کل کشور واریز شود که با توجه به افزایش قیمت زمین، این عوارض عموما برخی فعالیتهای تولیدی را غیراقتصادی میکند. بنابراین شورا مقرر کرد از طریق شورای گفتوگوی مرکز به دولت و مجلس پیشنهاد شود ، مبلغ ۸۰درصد قبل از تغییر کاربری به جای بعد از تغییر کاربری محاسبه و از متقاضیان سرمایهگذاری دریافت شود.
ضرورت یکسان سازی نحوه برخورد با واحدهای صنعتی دولتی و غیردولتی در پرداخت «عوارض سبز»
تقاضای استثنائات تبصره ۸ ماده ۲۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده به کارگاهها و کارخانجات تولیدی، دیگر موضوعی بود که به عنوان دستور کار این نشست بررسی شد.
قانون گذار در تبصره ۸ ماده ۲۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده آورده است «در صورتیکه پالایشگاهها و نیروگاههایی که سوخت اصلی آن ها نفتکوره و نفتگاز نیست، در مقاطع خاصی از سال با درخواست دولت، مجبور به استفاده از سوختهای مزبور شوند، سازمان حفاظت محیط زیست موظف است این موضوع را در احتساب سطح و مدت آلایندگی آن واحدها لحاظ نماید و افزایش آلایندگی ناشی از استفاده نفت کوره و نفت گاز را مطابق با قبل از الزام مزبور محاسبه کند.»
لبافی در این خصوص گفت: در فصل زمستان اصولا با کمبود گاز مواجه می شویم و برخی واحدهای صنعتی باید از مشعل دوم خود استفاده کنند که این موضوع در نهایت به جریمه بنگاه ها از سوی دستگاه محیط زیست منجر میشود. از آن جایی که در شرایط فعلی کشور، بسیاری از واحدهای صنعتی و تولیدی به دلیل تامین نشدن گاز و خارج از میل و اراده مسئولان بنگاه اقتصادی، از استفاده از سوخت گاز منع می شوند و به ناچار ملزم به استفاده از سوختهای جایگزین دارای آلایندگی هستند، پیشنهاد میشود تبصره ۸ ماده ۲۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده (عوارض سبز) مصوب سال ۱۴۰۱ به بنگاههای اقتصادی صنعتی تولیدی نیز تسری یابد و از طریق شورای مرکز به دولت پیشنهاد شود.