لغو ممنوعیت واردات همزمان با فصل برداشت برنج از شالیزارهای شمال کشور، بازار برنج مشهد را هم متأثر کرد
تعداد بازدید : 22
آرامش نسبی در با زار برنج
هرچند زمزمهها از کاهش 15 درصدی قیمت برنج ایرانی و رکود فروش خبر میدهد اما مشاهدات میدانی ما نشان میدهد بازار برنج مشهد اگر چه کمی خلوت شده اما نرخها پایین نیامده و تنها ترمز افزایش قیمت آن کشیده شده است.
به گزارش خراسان رضوی، آشفته بازار برنج طی یک سال گذشته متأثر از کاهش حدود 40 درصدی برداشت این محصول از مزارع شمالی کشور به دلیل خشکسالی از یک سو و تحولات قیمت جهانی برنج و تغییرات نرخ ارز از سوی دیگر باعث شده قیمت برنج ایرانی طی یک سال گذشته گاهی به دو برابر هم برسد و قیمت آن به بیش از 170 هزار تومان برای مصرف کنندگان افزایش یابد. البته این قیمت نوسانات زیادی دارد و ممکن است برنج ایرانی کمتر از 80 هزار تومان هم در بازار عرضه شود اما ضمانت چندانی برای اصل بودن آن وجود ندارد. برنجهای وارداتی نیز به همان نسبت رشد قیمت داشتهاند. یکی از دلایل عمدهای که همواره در تابستان و همزمان با برداشت برنج از شالیزارهای شمالی کشور قیمت این محصول را تحت الشعاع قرار میدهد واردات برنج است که هرسال در دوره برداشت برنج شمال برای حمایت از تولیدکنندگان و کشاورزان واردات برنج به کشور ممنوع میشود. این ممنوعیت همیشه شرایط را برای دلالان و گرانفروشان سکه کرده است و مردم متضرران اصلی آن بودهاند.
ابتدای مرداد بود که گمرک کشور اعلام کرد ممنوعیت واردات برنج لغو و واردات این محصول طبق روال عادی انجام میشود. برخی این لغو ممنوعیت واردات را به فال نیک گرفتند و خبر از کاهش 10 درصدی قیمت برنج ایرانی دادند و برخی نیز اعلام کردند که به دلیل این تصمیم دولت، بازار فروش برنج کمی راکد شده و همه منتظر تصمیم نهایی و واردات برنج هستند. هر چند برخی نمایندگان شهرهای شمالی در مجلس شورای اسلامی مخالف این ممنوعیت هستند و معتقدند این مسئله باعث متضرر شدن برنجکاران شمالی خواهد شد. با این حال سری به بازار برنج مشهد میزنیم تا آخرین وضعیت و قیمت این محصول برای سفرههای مردم را بررسی کنیم.
قیمت پایین آمده؛ بیاطلاعیم
برای رصد قیمت برنج در بازار سری به مغازههای نسبتاً قدیم آبکوه زدیم تا مستقیم و بدون واسطه در جریان قیمتهای جدید برنج که وعده کاهش آن را داده بودند، قرار بگیریم. باید گفت فروشندهها از پایین آمدن قیمت برنج بیاطلاع بودند یا دست کم ابراز بیاطلاعی میکردند.
قیمت هر کیلو برنج ایرانی را اغلب از 80 هزار تومان تا 170 هزار تومان اعلام میکردند هر چند، چند مغازه برنج 50 تا 60 هزارتومانی هم داشتند. البته وضع برنج عنبربو و نرمه یا لاشه فرق میکرد؛ برنج لاشه یا نرمه در محدوده 50 هزار تومان بود و قیمت هر کیلو برنج عنبربو یا همان برنج جنوب 70 هزار تومان درج شده بود.
اما وقتی از فروشندگان در خصوص کاهش قیمت سوال میشد از آن ابراز بیاطلاعی میکردند و گاهی با خندهای که رنگ استهزاء داشت به سوال جواب میدادند.
برنج پاکستانی و شیب ملایم افزایش
ناگفته نماند اغلب شان به ثبات قیمتها در بازار در بازه زمانی کمتر از یک ماه، اشاره میکردند اما یکی از فروشندگان در خصوص قیمت برنج پاکستانی این موضوع را رد کرد و مدعی بود که قیمت برنج پاکستانی با شیب ملایمی افزایشی است.
وقتی از آنها سوال میکردم که آیا قرار نیست قیمتها پایین بیاید؟ پاسخ شان منفی بود اگر چه لحن صدا و زبان بدن شان محکم از جملات شان پشتیبانی نمیکرد؛ گویی خیلی مطمئن نیستند که قیمت پایین نمیآید.
شاید قیمتها پایین بیاید
یکی از فروشندگان در اواسط مسیر درحالی که تمام اطراف مغازهاش مملو از کیسههای متنوع برنج بود در مقابل این سوال که آیا بهتر نیست تا پایین آمدن قیمتها دست نگه دارم یا نه با صدای آرام و صورتی سردرگم گفت: شاید قیمتها پایین آمده باشد اما خرید ما متعلق به قبل است ولی حتی اگر قیمتها کاهش هم داشته باشد این موضوع چندان طول نخواهد کشید و دوباره افزایش خواهد یافت.
به آخرین مغازهای که سر زدم، صاحبش تک و تنها میان اندک اجناس مغازه وقت را میگذراند و حرفی از کاهش قیمت نمیزد و البته مدعی بود خریدهای بزرگ چند میلیاردی یکی از تجار معروف و بزرگ برنج، گواه کافی برای کاهش نیافتن قیمت و حتی افزایش قیمت برنج است.
نکته دیگری که خوب است به آن اشاره کرد؛ خلوت بودن و به نوعی بیمشتری بودن مغازهها بود اما آنها در این باره چیزی مطرح نکردند و البته شاید صحبت از عادتها و اتفاقاتی که همیشگی است، خیلی برایشان جذابیت نداشت.