مخروبه ای به نام بیمارستان لقمان حکیم سرخس
تنها مرکز درمانی شهرستان سرخس با مشکلات فاضلاب، سیستم سرمایشی و نبود امکانات دست به گریبان است
محمودی/ اوضاع نابهسامان و بنای نیمهکاره رهاشده بیمارستان لقمان حکیم سرخس و از همه عجیبتر نبود سیستم سرمایشی در دمای 50 درجه بخش های بستری بیماران، کار را به جایی کشانده که همراهان با خودشان پنکه به بیمارستان می آورند تا بیمارشان از گرما هلاک نشود. بسیاری از کارشناسان از طراحی مسئلهدار این بیمارستان شاکی هستند و امام جمعه سرخس نیز با گلایه از این وضعیت بیمارستان لقمان حکیم را مخروبهای دانسته که پیمانکار و عوامل ساخت آن در حق مردم خیانت کردهاند.
به گزارش خراسان رضوی، بیمارستان لقمان حکیم در واقع پروژهای نیمهکاره است که حدود ۲۰ سال پیش برای ۹۶ تختخواب طراحی شد؛ اما ۶۴ تختخواب تا اوایل سال ۸۴ به بهرهبرداری رسید و بقیه کار در وضعیت نازککاری رها و ردیف بودجه ملی آن هم حذف شد، تا این که پس از چندین سال توقف مجددا در همین چند سال اخیر و همزمان با شیوع کرونا، با همیاری آستانقدس بخش سیتیاسکن به همراه تجهیزات لازم به بهرهبرداری رسید و مشکل بزرگ شهروندان و اعزام به مشهد را تا حدودی حل کرد.
یکی از مشکلات این مرکز درمانی آن است که به قول بسیاری از کارشناسان، از ابتدا طراحی این مرکز درمانی دارای مشکلاتی بوده وآیندهنگری در آن وجود نداشته است؛ به همین دلیل هر از گاهی در بخش های سرمایشی،فاضلاب، امحای زباله و... مشکلاتی دارد که مردم را عاصی کرده است. در ادامه گزارش با برخی شهروندان سرخسی درباره این بیمارستان گفتوگو می کنیم.
کولر نداریم؛ بیماران از خانه پنکه بیاورند!
در محوطه بیمارستان آقای جوانی که همسرش در بخش زنان بستری است، از وضعیت سرمایشی بیمارستان گله دارد و میگوید:جای تاسف دارد که بعد از گذشت چند دهه شهرستان سرخس یک بیمارستان درست نداشته باشد؛ سالها با کمبود پزشک سر شد، مدتی مشکل دفن وسوزاندن زباله داشتند،در ایام کرونا دستگاه اکسیژنساز خراب بود و حالا که گرما در سرخس به 50 درجه می رسد، وسایل سرمایشی ندارد و من باید از خانه پنکه بیاورم.
خانمی بالای تخت پدر بیمارش ایستاده و با تکهای مقوا او را باد می زند و با گلایه از گرمای شدید بیمارستان می گوید: گرمای داخل اتاق های بیمارستان دوبرابر بیرون است و برای آدمهای سالم غیرقابل تحمل، چه برسد به بیماران! تهویه درستی هم انجام نمی شود انگار همه وسایل خراب است. چرا مسئولان بهداشتی شهر اقدامی برای تجهیز بیمارستان نمی کنند؟
آقای امیدی جوان هم می گوید: شرایط نامناسب این بیمارستان موضوع جدیدی برای اهالی سرخس نیست و مدتهاست وضعیت نامطلوب خدماترسانیاش صدای بسیاری از مردم را درآورده است؛ بهخصوص که مردم به لحاظ درآمدی هم مشکل دارند و نمی توانند برای هر مشکلی تا مشهد بروند. البته نسبت به گذشته در حوزه تامین پزشک ونصب دستگاه سیتیاسکن بهتر شده اما مشکل تجهیز وسایل سرمایشی، مراجعهکنندگان و بیماران را آزار می دهد .
بیمارستان یا زندان؟!
بیمار دیگری که در بیمارستان بستری است هم می گوید: جای تاسف دارد که این بیمارستان فضای سبزی ندارد که بتواند محیط پیرامونی را به لحاظ کاهش گرما تحت تاثیر قرار بدهد. اطراف این بیمارستان برهوتزده است و به من بیمار استرس وارد می کند. منطقه ای که زمینش مستعد کاشت هرگونه درختی است، به بهانه نبود اعتبار به شکل یک زندان درآمده است. این بیمارستان مخروبهای بیش نیست.
پیمانکار بیمارستان به مردم خیانت کرده است!
برای پیگیری گلایه های بیماران و همراهانشان به سراغ امام جمعه سرخس رفتیم. حجتالاسلام محمد بختیاری با اشاره به آخرین وضعیت این بیمارستان گفت: این مرکز درمانی که بعد از گذشت 30 سال از زمان پیریزی به بهره برداری رسیده، هماکنون چون مخروبهای شده که هر کجای آن را دست میزنی، جای دیگرش خراب میشود و کلی هزینه مضاعف را بهبار میآورد؛ شاید اگر برای یکبار هم که شده خراب می شد و دوباره ساخته می شد، اینقدر هزینه و خرابی نداشت.
وی تاکید کرد: پیمانکار و هر کسی که این پروژه را تحویل گرفته به این مردم خیانت کرده، این بیمارستان از ابتدا که پیریزی آن انجام گرفته، مطالعات و پیشبینی های لازم برایش صورت نگرفته است؛ چراکه امروز به لحاظ جانمایی اتاق ها، سیستم فاضلاب ،بحث سرمایشی و همه موارد دیگر موردنیاز یک بیمارستان دچار چالش است و حالت مخروبه به خود گرفته است.
خطیب جمعه شهرستان سرخس در ادامه درباره رفع مشکل سرمایشی بیمارستان اظهار کرد: با همکاری آستانقدس پیماننامه اعتباری 17 میلیارد تومانی با دانشگاه به امضا رسیده و برای فعالسازی بال چپ بیمارستان که عملا غیرفعال است، میباشد. هماکنون هر دستگاهی هزینه کند،رایزنی می کنیم و بخشی از مبلغ دریافتی را برای موارد اورژانسی مثل وسایل سرمایشی هزینه میکنیم تا بعد.
نیاز ضروری بیمارستان لقمان حکیم به 30 دستگاه اسپیلت
درادامه با مدیر شبکه بهداشت و درمان سرخس گفتوگو می کنیم. حسین کاووسی می گوید:سیستم سرمایشی بیمارستان سالهاست بهعلت وضعیت آب وهوای منطقه و توفان های گرد و خاک فرسوده شده بهطوری که از 6 دستگاه چیلر با تجهیزات کامل تنها دودستگاه قابل تعمیر است و چندی پیش برای تعمیر به استان ارسال شده است.
وی می افزاید: از آنجا که تعدادی از چیلرها از رده خارج شده و صرفه اقتصادی تعمیر ندارد، قرار شد، در اختیار دانشگاه قرار بگیرد و به فروش برود تا خرج تعمیر دو چیلر دیگر شود که امیدواریم تا پایان سال چیلرهای تعمیری به بیمارستان انتقال یابد. مدیر شبکه بهداشت درمان سرخس در ادامه با پوزش از وضعیت پیشآمده یادآور شد: از زمان یکماهه حضورم تلاش کردهام مشکلات بیمارستان را بهشکلی مدیریت کنیم؛ در همین زمینه در اقدامی جهادی و با پیگیریهای مستمر امام جمعه و فرماندار و مساعدت دانشگاه اعتبارخرید 10 دستگاه کولر اسپیلت محقق شد که خوشبختانه در چند روز گذشته در اتاقهای چهارتخته بیمارستان،بخش دیالیز، زایمان و... نصب و مشکل تعدادی از اتاق ها برطرف شد.
فضای سبز بیمارستان نیازمند 50 میلیارد اعتبار
کاووسی بیان می کند: هماکنون بیمارستان نیازمند 30 دستگاه اسپیلت در بخشهای مختلف است و الان بهصورت ضروری اتاقهای سیسییو ، عمل،اورژانس،پرستاری ،استراحت پزشکان ،آشپزخانه واتاق های ایزوله خصوصی کولر اسپیلت کم دارد که البته با ورود چیلرهای تعمیری مشکل در پایان سال حل می شود؛ اما در کوتاه مدت کماکان بخشهای اعلام شده مشکل دارد. مدیر شبکه بهداشت و درمان سرخس در پایان میگوید: هم اکنون برای فضای سبز بیمارستان نیازمند 50 میلیارد تومان اعتبار هستیم تا بتوانیم سیستم موتورخانه، لولهکشی ،تصفیه و...را تعمیر و آبرسانی به فضای سبز بیمارستان را برقرار کنیم.
فرماندار سرخس نیز در پاسخ به خبرنگار ما می گوید: اگرچه در چند سال گذشته ، بالغ بر دو میلیارد و پانصد میلیون تومان از سوی دانشگاه علوم پزشکی در بخش سرمایشی بیمارستان هزینه شده، اما طی این مدت از این تجهیزات نگهداری نشده و مدیران وقت مدعی بودند کمپرسورها خراب است و همه را به مشهد برای تعمیر انتقال دادند و آنچه در بیمارستان از این تاسیسات باقی مانده است، اسکلت فلزی بیش نیست. حسن نوری زاده افزود : از تعداد کمپرسورهای ارسالی به مشهد برای تعمیر ، دو دستگاه که سالمتر و قابل تعمیر است ، تا پایان سال آماده و در بیمارستان نصب می شود اما در کوتاه زمان موجود، تلاش داریم با همیاری شرکت های گاز منطقه ویژه و از محل مسئولیت های اجتماعی تعدادی اسپیلت دیگر تهیه کنیم . ضمن اینکه با توجه به تامین نیروی کادر درمانی دیکلینیک شرکت نفت، بهزودی این واحد درمانی که از تجهیزات کامل برخوردار است، به چرخه خدماترسانی وارد میشود .