زبرخان ؛ سارقان کابل فعال ، مدیران ممنوع از مصاحبه
مدیر روابط عمومی مخابرات خراسان رضوی اجازه انتشار پاسخ های مدیر مخابرات نیشابور را نداد
مرشدلو، نجم الشریعه/ سرقت کابلهای مخابرات، واگذار نشدن خط جدید به مشترکان و طولانی شدن رفع خرابیهای تلفنهای ثابت از عمده گلایههایی است که شهروندان خرو و درود در شهرستان زبرخان از مخابرات دارند و امام جمعه درود دلیل این مسائل را وجود تنها دو پیمانکار در مخابرات زبرخان برای رسیدگی به مشکلات مردم میداند. خبرنگاران خراسان تلاش کردند تا پاسخی در این زمینه از مدیر روابط عمومی مخابرات استان بگیرند اما وی پاسخها را به روز شنبه موکول کرد. همچنین با مدیر مخابرات نیشابور صحبت کردیم و پاسخهایی نهچندان دلچسب گرفتیم که در ادامه مدیر روابط عمومی مخابرات استان با ارسال فایل صوتی، جلوی انتشار این پاسخها را گرفت و مدیران شهرستانی را فاقد صلاحیت پاسخگویی دانست. در ادامه گفتوگوی چهره به چهره خبرنگاران ما با شهروندان خرو و درود و پیگیری مشکلات آنها از مسئولان را بخوانید.
خرو با 7500 مشترک و دنیایی از گلایه ها
به گزارش خراسان رضوی، خرو بیش از ۷۵۰۰ مشترک تلفن ثابت دارد که تعداد مشترکان تلفن ثابت آن از مشترکان ۱۸ شهرستان دیگر در استان خراسان رضوی بیشتر است؛ اما متاسفانه خدمات مخابرات به این شهر متناسب با شمار مشترکان نیست.
آقای رحمانی یکی از شهروندان محله علیای خرو است و در این باره میگوید: متاسفانه چیزی که ما در این سالها دیدهایم این است که ساکنان فقط باید آبونمان تلفنهای ثابت را پرداخت کنند و از خدمات آن محروم هستند؛ سرقت کابلهای مخابرات و قطعی طولانی تلفن های ثابت در این محل باعث گلایه مردم است اما پیگیری ها هیچ نتیجهای ندارد و عدم پاسخگویی مخابرات باعث نارضایتی های فراوانی در بین ساکنان شده است.
پاسخ مخابرات به همه گلایه ها: امکانات نداریم!
خانم حسینی، شهروند دیگری از ساکنان محله سفلی است و او هم با گلایه از بیمسئولیتی مخابرات شهرشان میگوید: بارها ما خرابی تلفن ها را به سامانه ۲۰۱۱۷ اعلام کردهایم که متاسفانه یک ماه تا دو ماه طول می کشد تا برای رفع خرابی اقدام شود. یکی از کسبه جوان خروی هم بیان میکند: بیش از ۹۰ درصد خرید مشتریان به وسیله کارت بانکی است که به علت قطع تلفن ثابت دستگاه کارتخوان ما، بلااستفاده مانده و کسب و کار ما با مشکل روبهرو شده است؛ تا به حال چندین مرتبه به سامانه ۲۰۱۱۷ اعلام خرابی کرده ام اما اقدامی صورت نگرفته است و کسی پاسخگو نیست. او ادامه می دهد: ما نمی دانیم که به کجا برویم یا با چه کسی تماس بگیریم که حرفمان شنیده شود و مخابرات اهمیت بدهد.
آقای احمدزاده، یکی از ساکنان شهرک امام رضا(ع) هم می گوید: با توجه به اینکه شهرک امام رضا(ع) یک منطقه نوساز است، روز به روز بر جمعیت آن افزوده میشود و ما متقاضی تلفن ثابت هستیم اما با مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت یا مخابرات تنها پاسخی که میشنویم این است که:«ما در منطقه امکانات نداریم...». خانم مسن دیگری هم به صحبت ما اضافه میشود و می گوید: فرزندان من در شهرهای دیگر زندگی می کنند و چون ما آشنایی کامل به تلفن همراه نداریم، بیشتر تماسهایمان از طریق تلفن ثابت است اما مدت زیادی است که تلفن خراب شده، اعلام خرابی هم کردیم ولی همچنان بدون تلفن هستیم.
معطلی 6 ماهه برای رفع خرابی تلفن در دومین شهرک صنعتی استان
سری به شهرک صنعتی خیام به عنوان دومین شهرک صنعتی استان خراسان رضوی میزنم. متاسفانه مدیران این شهرک هم از کمبود خدمات مخابرات گلایهمند هستند. مدیرعامل شهرک صنعتی خیام میگوید: تعداد زیادی از صنایع متقاضی اشتراک تلفن ثابت هستند که متاسفانه مخابرات واگذاری تلفن ثابت را منوط به اجرای کابل فیبرنوری بیان کرده که آن هم به علت کمبود اعتبارات هنوز اجرایی نشده است.
سکینه چمبری ادامه می دهد: رفع خرابی تلفن ها از سوی مخابرات هم خیلی زمانبر است و مواردی وجود دارد که بیش از پنج تا شش ماه طول کشیده و همچنین بحث آنتندهی موبایل و بهتبع آن اینترنت این شهرک هم در بیشتر مواقع با مشکل و اختلال روبهرو است.
خطوط فرسوده تلفن در روستاهای خرو
حتما از اوضاع قمر در عقرب مشترکان تلفن ثابت در شهر خرو، می توانید اوضاع روستاهای آن را حدس بزنید. بوژمهرانی، دهیار روستای بوژمهران می گوید: این روستا حدود ۵۰۰ مشترک خط ثابت دارد و تعداد زیادی هم از شهروندان برای تلفن ثابت ثبتنام کردهاند که هنوز تلفن ثابت آنها دایر نشده است و همچنان از خدمات محروم هستند.
دهیار روستای برج هم میگوید: روستای ما با حدود ۳۰۰ مشترک تلفن ثابت، امکانات ندارد. تعداد زیادی هم برای ثبتنام خط جدید متقاضی هستند که به دلیل نبود امکانات مخابرات برای واگذاری خط جدید پیگیریهای ما به نتیجه نرسیده است. ایروانی، دهیار روستای اردوغش هم از فرسودگی شبکه داخلی و قطعی مکرر تلفن های ثابت می گوید.
اداره مخابرات شهرستان زبرخان تنها با 2 پیمانکار
با گذشت بیش از یکسال و نیم از ارتقای زبرخان به شهرستان و استقرار بیشتر ادارات در این شهرستان، هنوز مخابرات در زبرخان مستقل نشده و زیرنظر اداره مخابرات شهرستان نیشابور اداره می شود و در چنین شرایطی فقط دو پیمانکار مشکلات مخابراتی مردم را برطرف میکنند.
یکی از شهروندان درود، واگذار نشدن تلفن ثابت در شهرک امیرالمومنین(ع) و شهرک فرهنگیان را یادآور شد و افزود: متاسفانه علیرغم پیگیری های فراوان هنوز نتوانستیم در این دو منطقه تلفن ثابت بگیریم و آنتندهی تلفن همراه در برخی نقاط مثل خیابان مالک و خیابان کمربندی با مشکل مواجه می شود.
آقای حسینی می گوید: به دلیل زیارتی و گردشگری بودن درود، روزهای پایان هفته مسافرانی از نقاط مختلف استان، کشورمان و حتی کشورهای مجاور به این شهر سفر می کنند که در این ایام برخی مواقع استفاده همزمان تعداد زیادی از شهروندان از تلفن همراه مقدور نیست.
آقای موسوی، شهروند دیگری است که زمانبر بودن برطرف شدن خرابی تلفن با ثبت درخواست در۲۰۱۱۷ در این شهرستان را یادآور می شود و می گوید: از زمانی که خرابی تلفن را ثبت می کنیم مدت زیادی باید سپری شود تا پیمانکار مخابرات برای رفع نقص در محل حضور پیدا کند.
در همین زمینه امام جمعه درود با اشاره به گذشت یکسال ونیم از ارتقای زبرخان به شهرستان و امیدها وآرزوها در مستقل شدن ادارات این شهرستان، نبود زیرساختهای اساسی در بخش مخابرات را مورد انتقاد قرار می دهد و می افزاید: رفع خرابی تلفن در شهر درود و شهرستان زبرخان مدت ها زمان میبرد و متاسفانه با حدود ۷۰ هزار نفر جمعیت در این شهرستان تنها دو پیمانکار مخابرات وجود دارد.
حجتالاسلام سجادیزاده می گوید:اگر تعمیر و نگهداری مخابرات برای این شرکت زیان دارد، بارها به همه مسئولان اعلام کردهایم، تریبون نماز جمعه در اختیار مسئولان است تا مشکلات را با مردم درمیان بگذارند و دلایل این کوتاهی را بیان کنند.
محمدحسن درودی، عضو شورای شهر درود نیز قولهای مساعد رئیس اداره مخابرات را مبنی بر استقرار دکل تلفن همراه برای رفع نقایص و آنتندهی بهتر در شهر درود که هر سال پذیرای زائران و مسافران زیادی است، یادآور شد و افزود: اعتقاد ما و دوستان در شورای شهر و شهرداری بر این است که پیمانکار اداره مخابرات در این موضوع تعلل میکند وگرنه تمام زیرساخت های لازم برای نصب دکل انجام شده و ما منتظر انجام این کار هستیم و در موضوع تلفن های ثابت شهرک امیرالمومنین(ع) و فرهنگیان این شهر نیز با توجه به پیگیریهای انجام شده، باز هم کوتاهیهای پیمانکار باعث انجام نشدن این کار شده است و امیدواریم با پیگیری های مسئولان اداره مخابرات هر چه سریعتر به انجام برسد.
مسئولان شهرستان حق مصاحبه ندارند!
در پایان پیگیری های این گزارش با مدیر روابط عمومی مخابرات خراسان رضوی تماس می گیریم. محمودی ارائه پاسخ را منوط به ارسال مکتوب پرسشهای خبرنگار ما می کند و می گوید برای پاسخگویی باید با مدیر شهرستان صحبت و پاسخ های دقیق را روز شنبه برای روزنامه خراسان ارسال کند. خبرنگار ما نیز برای پیگیری سریعتر مشکلات اهالی این دو شهر، مستقیما با مدیر مخابرات شهرستان های نیشابور، فیروزه و زبرخان صحبت می کند؛ موسیآبادی نیز پاسخ هایی در این زمینه به ما میدهد اما دقایقی پس از این تماس تلفنی، روابط عمومی شرکت مخابرات خراسان رضوی با ارسال فایل صوتی در یکی از پیامرسانها برای خبرنگار ما تاکید می کند که این مصاحبه قابل انتشار و استناد نیست. محمودی تاکید می کند: به هیچ عنوان پاسخ های مدیر مخابرات نیشابور را در رسانه خود درج نکنید، چون ما به هیچ عنوان قبول نمی کنیم و باید مرجع رسمی ما برای رسانه ها که روابط عمومی است، پاسخ شما را بدهد. به هیچ عنوان مدیران شهرستان های مخابرات اجازه مصاحبه مستقیم با رسانهها را ندارند. منتظر باشید تا من خودم پاسخ ها را برای شما ارسال کنم.