اراضی آبی و دیم تایباد مستعد کشت گیاهان دارویی، نیازمند صنایع تبدیلی
کلثومیان/ شهرستان تایباد به دلیل داشتن اقلیمی خاص، برای توسعه کشت آبی و دیم گیاهان دارویی استعداد ویژه ای دارد. به دلیل همین ویژگی کم آب طلب بودن این کشت؛ جهاد کشاورزی زمینه ترویج، توسعه و جایگزینی آن را در شهرستان تایباد فراهم کرده که به دلیل حمایت و آموزش های لازم هم اکنون بیش از ۱۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان به کشت گیاهان دارویی اختصاص یافته است و به گفته مدیر جهاد کشاورزی چهار هزار بهره بردار در این بخش فعالیت دارند.
نوپا بودن این کشت ونبود صنایع تبدیلی در شهرستان ما را برآن داشت تا گفت وگویی داشته باشیم با کشاورزان و کارشناسان که در ادامه می خوانید.
رجبعلی زاده یکی از کشاورزانی که اقدام به این کشت در شهرستان کرده است، می گوید: چون کشت گیاهان دارویی در شهرستان قبلا مرسوم نبوده، کشاورزان کمتر از آن استقبال می کنند و نیاز است برای ترویج و توسعه این محصول، برای بازار خرید و صنایع تبدیلی آن چاره اندیشی شود.مرادی از کشاورزان تایبادی می گوید: زعفران، گل محمدی، رزماری، گلرنگ، گل گاوزبان، آویشن، نعناع و زرشک از گیاهان دارویی است که در تایباد کشت می شود و نیازمند صنایع تبدیلی و حمایت است.
رسولی ایله ای دیگر کشاورز تایبادی که اقدام به کشت گیاهان دارویی کرده است، می گوید: از بین گیاهان دارویی آبی فقط گل محمدی آفت سرشاخه خواری دارد و بقیه گیاهان دارویی به دلیل آب و هوای خاص تایباد، خوب جواب می دهد و کشت آن مقرون به صرفه است. خاصه این که شرکت مدبر کشت وابسته به ستاد فرامین امام( ره) قرارداد و تفاهم نامه برای خرید محصول منعقد می کند و کشاورز دغدغه فروش هم ندارد.
مهندس کاظم علی خواجه، کارشناس گیاهان دارویی جهاد کشاورزی تایباد به خبرنگار ما می گوید: اقدامات موثری برای توسعه کشت گیاهان دارویی در شهرستان، توسط مدیریت جهاد کشاورزی انجام شده که از جمله می توانیم به احداث مزرعه الگویی گیاهان دارویی با اعتباری معادل ۲۳میلیون ریال باهمکاری صندوق کارآفرینی امید اشاره کنیم.
خانم دکتر رضایی، کارشناس ترویج مدیریت جهاد کشاورزی هم می گوید: انعقاد قرارداد برای خرید گیاهان دارویی کشاورزان، توسط شرکت مدبرکشت و آموزش چهار هزار نفر روز، همکاری با کمیته امداد و بهزیستی برای توانمندسازی مددجویان با آموزش و کشت این گیاهان، هم زمینه اشتغال و هم زمینه تولید گیاهان دارویی را فراهم می کند.
وی می افزاید: برخلاف تصور عامه مردم، گیاهان دارویی به دلیل داشتن ترکیباتی موجب دفع آفت ها و کمتر به آفت زدگی دیگر کشتها مبتلا می شود.
دکتر جواد اعتضادی مدیر جهاد کشاورزی تایباد هم از حمایت از این کشت در تایباد خبر می دهد و می گوید: به دلیل این که شهرستان تایباد با بحران آب مواجه است، ترویج کشت گیاهان دارویی به صورت دیم و آبی در دستور کار کارشناسان این شهرستان است. وی می گوید: کارشناسان این مدیریت برای ادارات، نهادها، هنگ مرزی و کشاورزان کلاس های متعدد ترویجی گذاشته اند و کشت گیاهان دارویی را ترویج و در این خصوص از طریق منابع طبیعی در مراتع اقدام به انعقاد قرارداد کشت گیاهان دارویی می کنند تا هم باعث تقویت مراتع وهم تولید گیاهان دارویی شوند.وی می افزاید: در خصوص صنایع تبدیلی هم شهرستان آمادگی دارد برای افراد متقاضی، تحصیلات کم بهره در نظر بگیرد تا این کشت در شهرستان توسعه بیشتری پیدا کند.
مدیر جهاد کشاورزی تایباد، اراضی این شهرستان را برای توسعه کشت گیاهان دارویی مناسب می داند و می گوید: شرکت مدبرکشت وابسته به ستاد فرامین امام(ره) آمادگی دارد تا زمینه انعقاد قرارداد خرید گیاهان دارویی را با کشاورزان فراهم کند و هر مقدار تولید داشته باشند به نرخ مناسب بخرد.