گزارشی از وضعیت پروژه 18 ساله شهرستان
تعداد بازدید : 8
سامان دهی زباله گاه تربت حیدریه ، تغییر پیمانکار و دیگر هیچ !
نویسنده : شعبانی
به سامان نرسیدن زباله گاه شهرستان تربت حیدریه حکایت جالبی است طی حدود 18 سال گذشته دو پیمانکار آمده اند بدون پیشرفت فیزیکی پروژه راه اندازی کارخانه کمپوست و رفته اند و از سال 99 پیمانکار سوم آمده است هم اکنون روزانه 120 تن زباله به دلیل نبود زیر ساخت لازم برای بازیافت زباله ها زیر خروارها خاک دفن می شود. بر اساس اظهارات رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر تربت حیدریه ، زباله گاهی که در گذشته با هدف صیانت از محیط زیست در خارج از شهر احداث شد حالا تهدیدی برای محیط زیست است ، بنابراین نیاز است مدیران و مسئولان شهرستانی، استانی و کشوری با یک وحدت رویه و تخصیص اعتبار اقدامات لازم را در این سایت انجام دهند تا ضمن صیانت از محیط زیست بتوان از استخراج طلای کثیف برای مدیریت شهری درآمدی به دست آورد.
زباله گاه تربت حیدریه محلی برای ایجاد کوه هایی از زباله است که نسبت به گذشته بزرگ تر شده اند، این محیط به یک منطقه حیات وحش تبدیل شده است از حضور عقاب ها و شاهین ها و زاغ ها گرفته تا تعداد قابل توجه سگهای کوچک و بزرگ ولگرد پرسه زن در میان انبوهی از زباله...
بوی تعفن محیط از صدها متر دورتر مشام انسان را آزار می دهد
حدود 18 سال قبل مکانی برای صیانت از محیط زیست در تربت حیدریه ایجاد شده و حالا این مکان به تهدیدی جدی برای محیط زیست تبدیل شده است.
در این زباله گاه روزانه ۱۲۰ تن زباله وارد می شود که به دلیل نبود زیر ساخت لازم برای بازیافت زباله ها زیر خروارها خاک دفن می شود این اقدام باعث تولید گاز های گلخانه ای و متان می شود که در صورت تخصیص اعتبار لازم برای نصب تجهیزات بازیافت از سوی مسئولان استانی و کشوری می توان از همین زباله ها برق ،کمپوست و انواع مختلف مواد بازیافتی دیگر به دست آورد.
به گزارش خراسان رضوی، در سالهای نه چندان دور، خلاصی از شر زبالههای شهری و صنعتی به یک معضل زیست محیطی برای کشورها تبدیل شده بود، ولی حالا همین زبالهها در خدمت رشد و توسعه کشورها قرار گرفته است و سالیانه با بازیافت آنها میلیاردها دلار ارزش افزوده برای اقتصاد جهان خلق میشود.
این در حالی است که به نظر میرسد هنوز در کشور ما به این موضوع اهمیت چندانی داده نمیشود و به همین دلیل شاهد حجم انبوه زباله در برخی از مناطق هستیم که نه تنها باعث درآمدزایی نمیشود بلکه زیانهای جبرانناپذیری را هم به محیط زیست و سلامت مردم منطقه وارد میکند.
دومین زباله گاه بحرانی کشور را داریم
سید جمال یوسف زاده، رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر تربت حیدریه در این خصوص به خراسان رضوی گفت: دومین زباله گاه بحرانی کشور را داریم که روزانه تا ۱۲۰ تن زباله تولید می شود که ۷ تن آن زباله ارزشمند است و با توجه به حضور زباله گردها در سطح شهر که از این راه امرار معاش می کنند تقریبا ۳۰۰ کیلو زباله می توان از این میزان استخراج کرد.
وی تصریح کرد: تاکنون در دوره ششم شورای شهر دو جلسه درخصوص زباله گاه و پسماند در کمیسیون خدمات شهری برگزار کردیم که خروجی آن تعدادی مصوبه بود که در نخستین آن به شهرداری ظرف مدت سه ماه مهلت داده شده است تا درخصوص راه اندازی ترانشه اقدام کند.یوسف زاده گفت: در دومین گام برای جمع آوری زباله و مدیریت پسماند با موضوع تفکیک زباله از مبدا مقرر شد پیمانکار با تمام توان مالی و لجستیکی خود این طرح را به صورت کامل اجرا کند.
این عضو شورا گام سوم را در حوزه فرهنگ سازی دانست و افزود: مقرر شد کمیسیون فرهنگی شورای شهر و حوزه فرهنگی شهرداری برای تبیین این موضوع بین شهروندان با محوریت لزوم تفکیک زباله از مبدا نیز اقدامات لازم را انجام دهد.
وی خاطر نشان کرد: همچنین مقرر شد راهکاری برای سامان دهی زباله گردها و ممانعت از خروج بدون مجوز زباله ها از شهر نیز بررسی و اجرا شود.
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر تربت حیدریه گفت: زباله گاه در حدود 18 تا20 سال گذشته با هدف صیانت از محیط زیست در خارج از شهر احداث شد اما امروز این زباله گاه بزرگ ترین تهدید برای محیط زیست است و ممکن است تا چند ماه آینده با یک معضل زیست محیطی روبه رو شویم، بنابراین نیاز است مدیران و مسئولان شهرستانی، استانی و کشوری با یک وحدت رویه و تخصیص اعتبار اقدامات لازم را در این سایت انجام دهند تا ضمن صیانت از محیط زیست بتوان از استخراج طلای کثیف برای مدیریت شهری درآمدی به دست آورد.
سرنوشت ۶۰۰ میلیونی که بابت احداث ترانشه از سوی سازمان محیط زیست استان اختصاص داده شد
وی افزود: سال ها قبل حدود ۶۰۰ میلیون تومان بابت احداث ترانشه از سوی سازمان محیط زیست خراسان رضوی به شهرداری واگذار شده بود که متاسفانه این اعتبار به دلیل مشکلات مالی آن زمان صرف حقوق کارکنان شهرداری شد.
یوسف زاده بیان کرد: نیاز است شهرداری به میزان مبلغی که آن زمان از سازمان محیط زیست دریافت کرده کار را شروع کند و در ادامه با حمایت دیگر مسئولان استانی و کشوری این سایت به صورت کامل راه اندازی شود.
چرخه معیوب پسماند تربت حیدریه و پیمانکاران
رئیس حفاظت محیط زیست تربت حیدریه در این خصوص به خبرنگار ما گفت: زباله گاه تربت حیدریه در سال ۱۳۸۲ جهت راه اندازی کارخانه کمپوست در زمینی به مساحت ۵۰ هکتار به یک شرکت خصوصی واگذار می شود که این زمین در سال ۱۳۸۹ با توجه به این که شرکت مذکور هیچ اقدامی نکرده است به شخص دیگری واگذار می شود.
داوود نورمحمدی اظهار کرد: در این مدت نیز علاوه بر نبود پیشرفت فیزیکی به دلیل اختلاف سرمایه گذار با شهرداری، مدیریت شهری در حوزه پسماند دچار مشکل می شود که مجبور به راه اندازی زباله گاه در زمینی به مساحت 20 هکتار در کنار همان مجموعه می شود که سرمایه گذار جدید هم به دلیل اجرا نشدن تعهدات توسط مسکن و شهرسازی خلع ید و واگذاری زمین به وی منوط به رضایت شهرداری و عقد قرارداد می شود که این مهم محقق نمی شود.
انتقال زباله های شهرهای دولت آباد، بایگ، رباط سنگ و کدکن
وی افزود: در سال ۱۳۹۶ در قانون بودجه مصوب شده شهرهای زیر 50 هزار نفر جمعیت زباله گاه نداشته باشند و شهرستان تربت حیدریه به عنوان شهرستان معین برای انتقال زباله های شهرهای دولت آباد، بایگ، رباط سنگ و کدکن انتخاب و از محل همین قانون اعتباری نیز به شهرداری تربت حیدریه برای سامان دهی زباله گاه اختصاص داده شده است.
نورمحمدی گفت: در شهرستان تربت حیدریه روزانه ۱۰۰ تن زباله تولید میشود و نبود مدیریت از مبدأ تا مقصد باعث حضور زبالهگردها در سطح شهر شده است که این موضوع علاوه بر ایجاد چهره نازیبا در منظر شهری میتواند باعث انتقال انواع بیماریها شود.رئیس محیط زیست تربت حیدریه اظهار کرد: در سال ۱۳۹۹ با شرکت خصوصی دیگری اقدام به عقد قرارداد با شهرداری تربت حیدریه کرد که آخرین بار در جلسه کمیسیون خدمات شهری در خصوص مشکلات سرمایه گذار با شهرداری و تصحیح قرارداد بحث شد و به پیمانکار اعلام کردیم بعد از حل اختلافات قرارداد با شهرداری برای حل معضلات زباله گاه و نصب تجهیزات سه ماه مهلت دارند، در غیر این صورت علاوه بر لغو قرارداد بر اساس ماده ۶۸۸ تهدید علیه بهداشت عمومی اقدام خواهد شد.