گزارشی از مشکلات اهالی روستای قلعه شیر بخش نصرآباد
تعداد بازدید : 75
از سالن ورزشی ناتمام تا نبود کنارگذر
نویسنده : رضا اعلمی
قلعه شیر روستایی است از توابع بخش نصرآباد، بسیار زیبا با باغ های گردو ، بادام و انگور که در 60 کیلومتری مرکز شهرستان تربت جام و در 20 کیلومتری مرکز بخش نصرآباد واقع شده است. این روستا در کوهپایه قرار دارد و دارای آب و هوای نسبتا سردی است و شغل ساکنان آن کشاورزی و دامپروری است و اهالی این روستا با مشکلاتی مانند نبود کنار گذر جاده ای ،طولانی بودن روند دریافت وام مسکن روستایی ، ناتمام ماندن احداث سالن ورزشی و نبود شغل پایدار در روستا که موجب مهاجرت تعدادی از جوانان به شهرهای مجاور شده است مواجه اند،برای بررسی مشکلات مردم این روستا مسیر 60 کیلومتری تربت جام تا روستای قلعه شیر را پیمودیم تا پای صحبت آن ها بنشینیم.
حل مشکل جاده ای در گرو احداث کنارگذر
براتعلی ناصری، راننده خودروی سمند که در مسیر جاده کاریزنو به روستای قلعه شیرکار می کند درباره وضعیت جاده ارتباطی روستا می گوید: مدت 15 سال است که در این جاده مشغول مسافرکشی هستم ولی یک قسمت از این جاده از داخل روستای علی آباد می گذرد که این موضوع مشکلاتی برای ما رانندگان به وجود آورده است. او مدعی است: وقتی بخواهند بیماری را به مرکز درمانی کاریزنو برسانند چون باید از وسط روستای علی آباد عبور کنند مسافت دورتر می شود به همین دلیل تاکنون دو بیمار به علت دیر رسیدن به مرکز درمانی کاریزنو فوت کرده اند . وی می افزاید : جاده فعلی هم فاقد شانه خاکی است و طی 15 سال گذشته روکش نشده است.
روند طولانی تشکیل پرونده وام مسکن روستایی
رئیس شورای اسلامی روستا می گوید: روند اداری تشکیل پرونده وام مسکن طولانی است از زمانی که فرد ، متقاضی دریافت تسهیلات است حداقل سه ماه طول می کشد تا پرونده تشکیل شود در صورتی که مسئولان باید تلاش کنند تا کار مردم برای دریافت تسهیلات زودتر انجام شود. وی می افزاید: در ساخت مسکن روستایی هزینه های زیادی از جمله کارشناسی ، تغییر کاربری و ... برای مردم ایجاد می شود حتی افرادی را سراغ داریم که به دلیل همین هزینه ها از دریافت وام منصرف شده اند. وی مدعی می شود:مشکل دیگر این است که بنیاد مسکن می گوید مصالح ساختمانی را از خود بنیاد مسکن خریداری کنند در حالی که بنیاد مسکن نباید در خرید مصالح ساختمانی مردم دخالت کند چون هزینه خرید مصالح ساختمانی از خود بنیاد مسکن چندین برابر هزینه هایی است که از بازار تهیه می شود. رئیس شورای اسلامی روستا ادامه می دهد: مشخص کردن پیمانکار خاص از سوی بنیاد مسکن یکی دیگر از مشکلات وام گیرندگان است چون بنیاد مسکن در بحث نظارت بر ساخت واحدهای مسکونی از پیمانکاران خاصی استفاده می کند و سطح مهارتی این پیمانکاران به مراتب پایین تر از سطح مهارتی بناهای خود روستاست و هیچ گونه نظارتی هم بر کار پیمانکاران از سوی بنیاد مسکن صورت نمی گیرد و مجموع این مشکلات باعث می شود که مردم رغبتی به دریافت وام مسکن روستایی از خود نشان ندهند درحالی که انتظار و توقع ما از بنیاد مسکن این است که شرایطی را فراهم کنند تا مردم بتوانند از وام های مسکن روستایی استفاده کنند.
تاکید براستفاده از مصالح ساختمانی مرغوب
رئیس بنیاد مسکن تربت جام درباره گلایه مندی رئیس شورای روستا از خرید مصالح ساختمانی از یک جای خاص می گوید: ما به هیچ عنوان به هیچ کسی نمی گوییم که از کجا مصالح ساختمانی بگیرید و این ادعا را کاملا رد می کنیم و به آن ها می گوییم از هر کجا که مایل هستید مصالح ساختمانی بگیرید ولی مصالح مرغوب بخرید مثلا شن خاکی ، آجر آهکی و میلگرد کوره ای نخرید که این مصالح نامرغوب به درد ساختمان سازی نمی خورد و ناظر ما اگر با چنین مواردی مواجه شود از مصرف آن جلوگیری می کند. توصیه ما به متقاضیان ساخت مسکن این است میلگردهای آجدار تیپ 2 و 3 که کاملا استاندارد است خریداری کنند چون در منطقه تربت جام میلگرد کوره ای زیاد است و کسی هم تشخیص نمی دهد و با توجه به این که مسئولیت ساخت مسکن در روستاها بر عهده بنیادمسکن است ما باید در آینده در به کارگیری مصالح مرغوب برای ساخت وساز پاسخ گو باشیم. وی درباره نحوه پرداخت تسهیلات به متقاضیان اظهار می کند: بنیاد مسکن برای ساخت و ساز منازل روستایی مبلغ 100 میلیون تومان تسهیلات پرداخت می کند و با توجه به این که مصالح ساختمانی روز به روز با افزایش قیمت مواجه است متقاضیان هم باید یک مقدار آورده داشته باشند تا بتوانند با مبلغ وام بنیاد یک منزل مسکونی احداث کنند و از آن جا که پرداخت تسهیلات مرحله به مرحله صورت می گیرد و در هر مرحله مبلغ آن مشخص است متقاضیان هم باید یک مقدار اندوخته داشته باشند تا بتوانند با تسهیلات مرحله به مرحله بنیاد برای احداث ساختمان مسکونی اقدام کنند و برخی از این افراد هیچ گونه اندوخته ای ندارند و بنیاد مسکن تا اجرای کامل هر مرحله نسبت به پرداخت تسهیلات مرحله بعد اقدام نخواهد کرد مگر این که فرد اندوخته داشته باشد.
طرح هادی یک فرهنگ سازی است
رئیس بنیاد مسکن تربت جام درباره گلایه مندی اهالی روستای قلعه شیر درخصوص جلوگیری از ساخت وساز مسکن می گوید: اجرای طرح هادی یک فرهنگ سازی است در گذشته منازل مسکونی و خیابان ها براساس جمعیت و امکانات در روستاها طراحی می شده ولی هم اکنون با توجه به امکانات بالا و پیشرفتی که در روستاها ایجاد شده است و بر اساس نیاز کنونی منازل مسکونی و خیابان ها را طراحی و احداث می کنند. حسین محمودی همچنین می افزاید:ما بر اساس قانون پنجم توسعه باید طرح تهیه کنیم و زمانی هم که طرح تهیه می شود یک محدودیت هایی هم ایجاد می شود که مورد اعتراض برخی اهالی روستاها قرار می گیرد ما در تمامی جلسات طرح هادی به عنوان دبیر جلسه حاضر می شویم و در این جلسات فرماندار ، بخشدار ، دهیار و اعضای شورای اسلامی روستا نیز حضور دارند و اظهارنظر می کنند و سپس طرح برای تصویب نهایی به استان ارسال می شود و در استان هم علاوه بر این افراد نماینده استاندار و دو نفر از راه وشهرسازی استان حضور دارند و پس از بحث و بررسی طرح تصویب می شود و این گونه نیست که ما بخواهیم طرحی را انجام دهیم و در مجموع هرچند که دهیار و اعضای شورای اسلامی روستا حق رای ندارند ولی حق اظهار نظر دارند و ما هیچ طرح هادی را بدون مشورت با دهیار و اعضای شورای اسلامی روستا انجام نمی دهیم و در کل 90 درصد نظرات دهیار و اعضای شورای اسلامی اعمال می شود مگر این که مشکل فنی داشته باشد و طرحی هم که تصویب می شود سمت توسعه دارد که باید پیش بینی شود و این که برخی مردم اظهار می کنند به هر دلیلی محدودیت ساخت و ساز در روستا وجود دارد ما آن را کاملا رد و اعلام می کنیم که به هیچ عنوان جلوی ساخت و ساز آن ها را نمی گیریم .
نبود شغل پایدار
دهیار روستای قلعه شیر می گوید: نبود شغل پایدار در روستا باعث شده است که جوانان به خاطر تامین مایحتاج زندگی خود به شهرها بروند به طوری که هم اکنون 400 خانوار در روستا زندگی می کنند و به علت بیکاری تعداد زیادی از خانواده ها از روستا کوچ کرده اند که این معضل بزرگی است که با آن مواجه هستیم.
سالن ورزشی ناتمام
حسن رمضانی می افزاید: در سال 97 کلنگ احداث یک باب سالن سرپوشیده ورزشی برای پرکردن اوقات فراغت نوجوانان و جوانان در این روستا به زمین زده شد و تاکنون 720 میلیون تومان صرف ساخت این پروژه شده و هنوز به اتمام نرسیده است .مقداری از اعتبارات این پروژه از اعتبارات دهیاری و باقی مانده آن از محل کمک های خیران و مردم روستا تامین شده و هم اکنون این پروژه ورزشی حدود 65 درصد پیشرفت داشته و حدود 700 میلیون تومان دیگر نیاز است تا به طور کامل به بهره برداری برسد و با افتتاح این سالن ورزشی علاوه بر استفاده جوانان این روستا، نوجوانان وجوانان روستاهای اطراف هم می توانند از آن استفاده کنند و در جهت اتمام پروژه از طریق نماینده مردم در مجلس برای اختصاص بودجه پیگیری کردیم اما متاسفانه تاکنون هیچ گونه پاسخی از سوی نماینده دریافت نکرده ایم. وی خاطرنشان می کند: نقشه جدید طرح بازنگری روستا در سال 97 اعمال شد که آن هم به دلیل رشد منفی روستا متوقف شد و اکنون به علت بازگشت مجدد اهالی به روستا اجرای این طرح جواب گوی مردم روستا نیست چون 70 درصد زمین هایی که به این طرح اختصاص داده شده بود پر شده و 30 درصد بقیه متقاضیان بلاتکلیف مانده اند که در حال پیگیری از طریق بنیاد مسکن شهرستان هستیم . رمضانی بیان می کند: درصد زیادی از معابر روستای قلعه شیر فاقد روشنایی است. به اداره برق شهرستان مراجعه کردیم گفتند ما نه لامپ داریم و نه نیرو حتی حاضر شدیم هزینه خریداری لامپ ها را از طریق خودیاری مردم روستا تامین کنیم ولی متاسفانه حاضر نشدند که بیایند مشکل روشنایی معابر این روستا را حل کنند ضمن این که اظهار کردند ما سالی یک بار می توانیم به هر یک از روستاهای منطقه تربت جام خدمات ارائه دهیم.
عملیات جاده ای روستایی باید از محل اعتبارت استان باشد
مدیر اداره راه و حمل و نقل جاده ای تربت جام می گوید: در سال 99 اهالی روستای قلعه شیر طی درخواستی که خطاب به فرماندار تربت جام بود، به علت مشکلات جاده ای بین روستای علی آباد و قلعه شیر تقاضای احداث یک کنارگذر کرده بودند که ما تقاضای آنان را به اداره کل استان ارسال کردیم و پاسخی که اداره کل داده بود این بود که با توجه به این که راه ارتباطی روستای علی آباد به قلعه شیر آسفالت است و با توجه به پروژه های ناتمامی که در شهرستان وجود دارد فعلا مقدور نیست که کنارگذر احداث شود . جواد نژادی پور تصریح می کند: اگر قرار است در جاده ارتباطی روستای علی آباد به قلعه شیر کنارگذر احداث شود حتما باید موضوع در قالب راه های روستایی از محل اعتبارات استانی باشد و در کمیته برنامه ریزی شهرستان نیز تصویب شود ضمن این که با توجه به یک سری پروژه های ناتمام که در شهرستان وجود دارد که ازسال های گذشته شروع شده و هنوز به طور کامل انجام نشده است نمی توانند در این مورد جدید اعتباری در نظر بگیرند و واقعیت این است که اگر در کمیته برنامه ریزی شهرستان بتوانند اعتباری درنظر بگیرند بحث مطالعه و اجرای آن را ما می توانیم انجام دهیم. وی خاطر نشان می کند: در بحث شانه سازی جاده روستا و ادامه روکش جاده باید مطرح کنم درسال 97 یک مقدار قیر رایگان گرفته بودیم و از 4.5 کیلومتر جاده آسفالت علی آباد به روستای قلعه شیر 2.5 کیلومتر آن را روکش کردیم آن هم بدون هیچ گونه اعتباری و قرار بر این بود که برای ادامه روکش جاده اعتباری درنظر گرفته شود که همان زمان با بخشدار وقت نصرآباد هماهنگ کردیم که اگر می توانید برای باقی مانده روکش جاده اعتباری درنظر بگیرید ما آمادگی اجرای آن را داریم. وی ادامه می دهد: احداث کنارگذر راه ارتباطی علی آباد به قلعه شیر حتما باید از محل اعتبارات استانی باشد و در کمیته برنامه ریزی شهرستان که فرماندار ریاست آن را برعهده دارد مصوبه اجرا شود درغیر این صورت منابع دیگری برای انجام این کارها وجود ندارد .
احداث پروژه های ورزشی در روستاها از محل اعتبارات دهیاری ها
بخشدار نصرآباد درباره سالن ورزشی روستای قلعه شیر که به علت نبود اعتبارات ناتمام رها شده است، می گوید: احداث پروژه های ورزشی در روستاها همگی از محل اعتبارات دهیاری ها صورت می گیرد و ما نمی توانیم دستگاه های اجرایی شهرستان از جمله اداره ورزش وجوانان را ملزم به این کنیم که در ساخت این پروژه ها همکاری کنند و در این باره با رئیس اداره ورزش و جوانان تربت جام رایزنی کردیم که وی اظهار کرد تا زمانی که مالکیت پروژه به نام اداره ورزش و جوانان نباشد و سند به نام اداره ورزش و جوانان صادرنشود ما نمی توانیم از اداره کل ورزش وجوانان بودجه ای دریافت کنیم به همین دلیل باید از کمک های خیران و اعتبارات دهیاری ها استفاده شود تا هرچه زودتر این پروژه های ناتمام ورزشی در روستاها به نتیجه برسد و جوانان روستا بتوانند از آن استفاده کنند. آذین ، مدیر روابط عمومی شرکت توزیع برق استان نیز می گوید: در مجموعه شهرستان تربت جام 144 روستا وجود دارد که به نوبت کار نصب لامپ و تامین روشنایی انجام می شود و به زودی در روستای قلعه شیر نیز نصب لامپ و تامین روشنایی صورت می گیرد.