گزارش
تعداد بازدید : 93
سفید و سیاه اجاره پیادهرو ها به اصناف
رئیس کمیسیون خدماتشهری شورا: گلایههای مردم در باره این طرح بررسی می شود
نویسنده : خدیجه علینیا
«از شهرداری بپرسید چرا برخی پیاده روهای شهر را که محل عبور و مرور آزادانه عابران و شهروندان است، در اختیار برخی اصناف گذاشته و با سد کردن مسیر، حق شهروندیمان را ضایــع میکند؟ چرا یک کافه یا آبمیوهفروشی، اجازه دارد در پیادهرو میـز و صندلی و سایبان بچیند و از مشتریانش پذیرایی کند، در حالی که عابران و ویلچرنشینها و والدینی که کالسکه کودکشان را حمل میکنند، به سختی میتوانند از گوشه و کنار مسیر، عبور کنند؟ فکر نمیکنید چنین طرحـی، بهنفع یک نفر و بهضرر صدها نفرِ دیگر است؟»
«مدت ها بود که به دنبال کسب و کار بهتری بودم و دلم می خواست یک فستفود بزرگ تر داشته باشم ولی از پس اجاره مغازه بزرگ تر برنمیآمدم. با دیدن نمونههای سطح شهر، تصمیم گرفتم مجوز اجاره پیاده رو ی روبه روی مغازه ام را بگیرم. حالا یکی دوماه است این فضا با یک اجاره سالانه معقول راه افتاده . این طرح اجاره پیاده رو به اصناف، روش خوبی برای کمک به جوانان جویــای کار است.»
این پیامی است که توسط یک شهروند، برای صفحه حرفمردم خراسانرضوی ارسال شده. از ابتدای سال 97 و با تصویب شورای شهر مشهد، این اجازه به شهرداری داده شد که برخی پیادهروهای شهر را به برخی اصناف اجاره دهد. و اصناف میتوانند با چیدمانی شامل میز، صندلی و نیمکت، سطل زباله، نورپردازی و گلدان و فلاورباکس، فضــایی برای نشستن مشتریان و سرو خوراکی و نوشیدنی فراهم کنند. طبق این مصوبه، حداکثر فضای اجاره پیاده رو باید 50 درصد از کل عرض آن باشد، بهطوری که تداخلی در عبور عابران و معلولان ایجاد نکند. برای بررسی این موضوع، طی گشت و گذاری در شهر، با یکی از صاحبان این کافههای پیادهرویی که اتفاقا در یکی از پیادهروهای شلوغ و پررفت و آمد مشهد، یک کافه خیابانی با چندین میز و نیمکت و سایبان تدارک دیده، حرف میزنیـم. کیوان، از استقبال و رضایت مردم از کافه خیابانیاش تعریف میکند و میگوید: «در فصل بهار و تابستان، بیشتر مردم ترجیـح میدهند در هوای آزاد بنشینند و در کنار دوست و خانواده، یک خوراکی و نوشیدنی میل کنند؛ کافههای خیابانی این فرصت را در اختیار مردم قرار می دهد. من از پارسال بهسختی مجوز این کافه در پیادهرو را از شهرداری گرفتم و در حالحاضر، سالانه حدود 25میلیون تومان اجاره پیادهرو به شهرداری پرداخت میکنم منتها ظاهرا باتوجه به افزایش قیمت همهچیز، شهرداری قصد دارد این مبلغ را اضافـه کند.»
درآمد حاصل از اجاره پیادهروها، صرف پیادهروسازی در شهر میشود
در ادامه گزارش، با «بهروز کیانی» مدیرعامل سازمان سامان دهی مشاغل شهرداری مشهد، در این باره حرف میزنیم که میگوید: «طبق یک نظرسنجی که امسال، دفتر پژوهشهای شهرداری انجـام داد، حدود 80 درصد شهروندان از اجرای طرح اجاره پیادهرو به کافهها، رستورانها، فستفودها و... استقبال کردند. منتها تصور نکنید این طرح در تمام نقاط شهر اجرا می شود؛ این طرح در مناطقی و در پیاده روهایی اجرا می شود که بهلحاظ شاخصها و استانداردهای شهری، قابلیت اجرا داشته باشد و پس از بررسی شرایط، به متقاضیان مجوز داده می شود. اجاره پیاده روها به اصناف، طرح جدیدی نیست و در تمام شهرهای دنیا اجرا می شود، چرا که محیط شهری را زیبا می کند و به سمت نشاط و پویایی سوق می دهد. ضمن این که برخی مکان هایی که ممکن است در طول شب برای تردد شهروندان به اندازه کافی امن نباشد، با اجرای این طرح و ایجاد شرایطی مانند چیدن مبلمان و نورپردازی مناسب و حضور شهروندان، موجب امنیت منطقه می شود.» کیانی مهم ترین ضابطه اجرای طرح اجاره پیاده رو به اصناف را، وجود فضای کافی پیاده رو بعد از اجرای طرح برای عبور و مرور عابران پیاده بیان می کند و می افزاید: «اجرای این طرح از سال گذشته، حدود 500 میلیون تومان برای شهرداری درآمد ایجاد کرده است که درآمد آن صرف ارائه خدمات شهری به مردم، از جمله پیاده روسازی و به سازی معابر عابران پیاده می شود منتها چنانچه با همه این توضیحات، برخی شهروندان از اجرای این طرح نارضایتی دارند از طریق شماره 137 نکتهشان را اعلام کنند تا بررسی های لازم را انجام دهیم و اگر نارضایتی ها منطقی باشد، شرایط را به گونه ای تغییر می دهیم که رضایت شهروندان هم حاصل شود.»
تاکنون 120 واحد صنفی، مجوز اجاره پیاده رو گرفتند
«مهدی مصطفایی»، مسئول واگذاری و بهرهبرداری اصناف از پیادهروهای شهر، درخصوص شرایـط و چگونگی اجاره دادن پیادهروهای شهر به اصناف توضیح میدهد: «اجاره بهای هر پیاده رو، براساس متراژ و ارزش معاملاتی هر محل تعیین و به متقاضیان اعلام می شود؛ یعنی یک دفترچه ارزش معاملات ملکی توسط اداره دارایی تهیه و به شهرداری ها ابلاغ می شود که مشخص می کند ارزش هر خیابان از نظر دارایی چقدر است. در ادامه، ما این مبلغ را در متراژ محلی که در پیاده رو اجاره داده می شود ضرب می کنیم و قیمت اجاره آن مشخص می شود. طبیعتا در منطقه های مختلف، مبالغ بر اساس متراژ متفاوت است. از سال گذشته تا کنون 120 واحد صنفی در مشهد، برای ایجاد کسب و کار در پیاده رو از شهرداری مجوز گرفتند و مشغول به کار هستند و حدود 100 نفر در نوبت و در حال تکمیل مراحل کاری خود برای اجاره پیاده رو هستند. تاکید می کنم همه اینها در شرایطی است که که پیاده رو، پس از ایجاد آن کسب و کار، باز هم فضای کافی برای عبور و مرور داشته باشد و مشکلی برای عابران پیاده و نمای محیط شهری ایجاد نکند.»
کمیسیون خدماتشهری شورای شهر، آماده رسیدگی به گلایههای مردم است
در پایان، «محمد حاجیان شهری» رئیس کمیسیون خدمات شهری، بهداشت، سلامت و محیط زیست شورای شهر مشهد هم در این خصوص اضافه میکنــد: «اجاره پیاده روها به اصناف، در شورای شهر مشهد به تصویب رسید و فرمانداری هم بر آن صحـه گذاشت و به تبع این مصوبه، این اقدام از جایگاه قانونی برخوردار است. منتها اجرای این طرح نباید برای شهروندان مشکلی ایجاد کند؛ مثلا نباید در جاهایی مانند محل عبور نابینایان یا مسیر دوچرخه ایجـاد شود. پیاده روهایی که قرار است در آن، این طرح اجرا شود باید از عرض کافی برخوردار باشد تا عابران به راحتی تردد کنند و چنانچه این شرایط، در نقطه ای از شهر رعایت نشده و شهروندان به مشکل برخوردنـد، کمیسیون آمادگی رسیدگی به درخواست های آنان را دارد.»