بررسی تبعات بخشنامه تجمیع مدارس روستایی در صورت اجرا
تعداد بازدید : 16
زنگ خطر ترک تحصیل دانش آموزان روستایی!
مدیر کل آموزش و پرورش: امیدواریم مدارس روستایی، منحل نشوند
نویسنده : محمد حسام مسلمی
مرداد ماه امسال وزارت آموزش و پرورش در بخشنامه ای اعلام کرد مدارس روستایی که دانش آموزان آن به حد نصاب نرسند؛ تعطیل می شوند که این وضعیت،گرچه شاید موجب صرفه جویی و مدیریت منابع مالی شود؛اما در پی آن، دانشآموزان روستاهای کمجمعیت ناچارند برای ادامه تحصیل به مناطق روستایی اطراف بروند . این موضوع،نگرانی هایی را ایجاد کرده که تایید این نگرانی ها از سوی برخی مسئولان،نیز نشانگر جدی بودن موضوع گزارش اختصاصی ماست.
اجرای بخشنامه،می تواند به ترک تحصیل بیشتر دانش آموزان روستایی و تبعات اجتماعی بینجامد.
از آن جا که هنوز خانوادههایی در روستاها هستند که به علت دوری راه،ممکن است اجازه ادامه تحصیل به فرزندان شان (به ویژه برای دختران) را ندهند، این موضوع مورد انتقاد برخی مسئولان نیز قرار گرفته است . نماینده مردم تربت حیدریه، زاوه و مه ولات در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با "خراسان رضوی" اجرای این بخشنامه را نگران کننده می داند و می گوید: اجرای این بخشنامه منجر به ترک تحصیل دانش آموزان شده و تبعات اجتماعی در پی خواهد داشت."سعید باستانی" به بازدید چند وقت پیش از 30 روستای حوزه انتخابیه خود اشاره می کند و می افزاید: من خودم از نزدیک شاهد نگرانی برخی خانواده های روستایی بودم که برایشان این سوال پیش آمده که اگر مدرسه روستای شان تعطیل شود، تکلیف آینده فرزندان شان چه خواهد شد؟وی می افزاید: آموزش و پرورش به خاطر یک سری مشکلات مالی و به حد نصاب نرسیدن دانش آموزان در روستاها مجبور شده دانش آموزان تعدادی از مدارس روستایی را در یک روستا متمرکز کند تا دانش آموزان در یک روستا یا مجتمع آموزشی تحصیل کنند؛اما این مسئله نباید به فراموشی تبعات موضوع منجر شود.
نامناسب بودن جاده های روستایی و مشکل رفت و آمد دانش آموزان
وی به چالش های اجرای این بخشنامه اشاره می کند و می گوید: "درباره روستاها دو مسئله وجود دارد: یکی مسئله ادامه تحصیل دختران است که با اجرای آن،چه بسا ولی دانش آموز نخواهد گذاشت در مدارس روستاهای دیگر تحصیل کند مسئله دوم موضوع دشواری رفت و آمد این دانش آموزان است، به فرض این که سرویس مدارس هم از طریق آموزش و پرورش تامین شود ؛در خیلی از روستاها به دلیل نامناسب بودن راه های روستایی این رفت و آمد ها با مشکل مواجه خواهد شد". باستانی با ابراز نگرانی از تبعات اجرای این بخشنامه تصریح می کند: در این طرح،روستایی به عنوان "روستا مرکز" انتخاب شده و دانش آموزان روستاهای مجاور مجبور هستند روزانه چندین کیلومتر راه را طی کنند و مجدد برگردند که این مشکلات، باعث ترک تحصیل بسیاری از دانش آموزان روستایی خواهد شد.
فرهنگ های متفاوت روستایی
وی فرهنگ های متفاوت برخی از روستاها را نیز مانع دیگری برای ادامه تحصیل دانش آموزان اعلام می کند ومی افزاید: تفاوت های فرهنگی باعث می شود برخی از اولیای دانش آموزان، اجازه سفر و تحصیل فرزندان خود را در روستای دیگر ندهند یا این که هر کدام از روستاها اصرار کنند روستای خودشان به عنوان روستای مرکز برای تحصیل انتخاب شود.باستانی با بیان این که در چند سال اخیر، خیران و آموزش و پرورش در روستاها مدارسی را ساخته و خود دانش آموزان نیز در روستاهای خود عادت به تحصیل کرده اند، می گوید: حالا ما به یک باره می خواهیم این سبک را تغییر دهیم و قطعا این تغییر سبک برای تحصیل دانش آموزان مشکل ایجاد خواهد کرد.
چالش اجتماعی
این نماینده مردم استان در مجلس شورای اسلامی تصریح می کند:به نظر من، الان اجرا کردن این بخشنامه قطعا با چالش های جدی اجتماعی همراه خواهد بود؛ هر چند که از لحاظ هزینه ای کاملا به نفع آموزش و پرورش است. وی در پاسخ به این سوال که این نگرانی ها به اطلاع وزیر آموزش و پرورش رسانده شده ، می گوید: ما این موضوع را به وزیر انتقال دادیم و گفتیم به نحوی موضوع مدیریت شود که تبعات اجتماعی نداشته باشد و روستاییان از تحصیل محروم نشوند و ترک تحصیل نکنند، به ویژه نگرانی ترک تحصیل دختر خانم ها که با اجرای این بخشنامه بسیار جدی است و ما هم این موضوع را پیگیری می کنیم.
امیدواریم مدارس روستایی، منحل نشوند
مدیر کل آموزش و پرورش استان نیز در گفت وگو با "خراسان رضوی" درباره بخشنامه تجمیع مدارس روستایی می گوید: با شرایطی که وزارت آموزش و پرورش برای ما ایجاد کرده امیدواریم در سال تحصیلی جدید انحلال مدارس یا کلاس روستایی اتفاق نیفتد. "قاسمعلی خدابنده" تصریح می کند: در این طرح،برخی مدارس روستایی استان به حالت مدارس "روستا مرکز" تبدیل می شوند تا شاگردان مدارس روستاهایی که دانش آموزان آن به حد نصاب نرسیده باشند در این روستاها ادامه تحصیل دهند. وی با بیان این که هزینه ایاب و ذهاب این دانش آموزان توسط آموزش و پرورش تامین خواهد شد، تصریح می کند: برخی مدارس متوسطه اول و دوم هم اگر فاصله کمتری با مدارس شبانه روزی داشته باشند؛ به آن جا منتقل و دانش آموزان از امکانات تحصیلی آن ها برخوردار خواهند شد وهمچنین در جاهایی هم اگر مدارس شبانه روزی یا مدرسه روستا مرکز وجود نداشته باشد؛ قطعا باز هم هیچ کلاسی تعطیل نخواهد شد. خدابنده در پایان به کمبود حدود 13 هزار معلم در استان اشاره می کند و می افزاید: این کمبودها از طریق جذب معلمان حق التدریسی، خرید خدمات آموزشی و برون سپاری تامین می شود.
امکان ایجاد مدارس متوسطه در تمامی مدارس روستایی غیر ممکن است
معاون متوسطه اداره کل آموزش و پرورش نیز در گفت وگو با خبرنگار ما می گوید: این که آموزش و پرورش بخواهد مدارسی ویژه مقاطع متوسطه اول و دوم در تمامی روستاها ایجاد کند؛ غیر ممکن است و ناچار هستند این دانش آموزان در مدارس شبانه روزی تحصیل کنند."رضا صابری" می افزاید:البته ممکن است برخی از خانواده ها به دلایل فرهنگی اجازه ادامه تحصیل فرزندان شان را در مناطق روستایی ندهند؛ ولی چاره ای وجود ندارد و در نهایت آموزش و پرورش بستر تحصیل را در مدارس شبانه روزی یا روستا مرکز مهیا کرده است.
کمبود معلم
وی با بیان این که یکی از مشکلات اساسی ما در این موضوع، بحث کمبود نیروی انسانی است، تصریح می کند: در سال های اخیر تعداد زیادی از معلمان بازنشسته شده اند، از طرفی ورودی نیروی انسانی کمتر است و این کمبود ، دست و بال ما را می بندد و چه بسا ما نمی توانیم به نقاط دور افتاده معلم بفرستیم.صابری با اذعان به وجود مشکلات در طرح تجمیع مدارس روستایی تاکید می کند: ترک تحصیل دانش آموزان دغدغه جدی ماست و به هر حال با این شرایط، چاره ای جز تحصیل این دانش آموزان در مدارس شبانه روزی یا مدارس روستا مرکز وجود ندارد و از اولیا می خواهیم که با آموزش و پرورش همکاری کنند!