
گزارشی از دو ساعت حضور در قدیمی ترین بیمارستان مشهد
تعداد بازدید : 35
کمبود تخت و پرستار؛ 2 مشکل عمده بیمارستان امام رضا(ع)
نویسنده : خبیری

ساعت 2بعد ازظهر یکی از روزهای گرم مرداد است که وارد اورژانس مرکزی بیمارستان امام رضا (ع) عدالتیان می شوم. تعداد زیادی از مراجعان روی صندلی های سالن نشسته اند و منتظر مشخص شدن وضعیت بیماران خود هستند وتعدادی دیگر که تازه به اورژانس مراجعه کرده اند، میان پذیرش واتاق معاینات اولیه در رفت و آمد هستند.دربخش کودکان اورژانس مرکزی امام رضا(ع) عدالتیان چند کودک بیمار که حال خوشی هم ندارند، روی دو تخت درراهروی کنار درورودی بخش بستری شده اند و به آنها دستگاهی نیز متصل شده است؛ اما دردناک تر از این صحنه چهره خسته و غمگین مادران این کودکان بیمار است. یکی از آنها با گلایه از کمبود فضا و نبود اتاق مخصوص مادران می گوید: من در راهرو پیش چشم مردم چگونه باید به فرزندم شیر بدهم حداقل فضایی را برای این کار درنظر می گرفتند.وی می افزاید:اکنون مجبور هستم داخل سالن با عذاب و مشکل این کار را انجام دهم وپوشک کودک بیمارم را نیز درراهرو تعویض کنم .مادر کودک بیمار دیگری که او نیز در راهرو بستری شده است. می گوید: شیردهی و تعویض پوشک فرزندم آن هم در راهرو که رفت و آمد درآن وجود دارد، سخت است. درخواست انتقال به بخش را هم که می کنیم می گویند تخت های بخش پر است.
یکی دیگر از بخش های شلوغ که تعدادی از بیماران آن به دلیل کمبود جا در راهروی اورژانس بستری شده اند، بخش اورژانس مسمومین است که بیشتر بیماران آن از حال مساعدی برخوردار نیستند. یکی از همراهان بیمار که بیمارش در راهرو بستری شده است نیز با گلایه از کمبود فضا ی بخش ها می گوید : دو روز است که به دلیل کمبودتخت در بخش، بیمارم را در راهروبستری کرده اند که با توجه به رفت و آمد زیاد و سروصدا، نمی تواند استراحت کند.
دپارتمان عفونی بیمارستان امام رضا(ع)
به بخش دپارتمان عفونی این بیمارستان می روم؛ ساختمانی چهارطبقه که چند سالی است به بخش قدیمی بیمارستان افزوده شده است. دراین ساختمان چهار بخش غدد وریه ،گوارش، ایزوله عفونی و اورولوژی دایر و به بیماران خدمات رسانی می کند. از ظواهر امر پیداست که در پی طرح توجه به هتلینگ بیمارستان ها این بخش ها تازه نوسازی ورنگ آمیزی شده است و از نظر بهداشتی نیز مشکل عمده ا ی ندارد اما اینجا نیز مشکلی عمده گریبانگیر بیماران و پرسنل است وآن کمبود فضا، تخت و نیروی انسانی است.
یکی ازهمراهان بیماری که در این محل بستری است، درباره نحوه رسیدگی و فضای بیمارستان می گوید : پرسنل و پرستاران تمام تلاش خود را برای رسیدگی به بیماران می کنند اما باید به این حقیقت توجه داشت که تعداد پرستاران و نیروها با توجه به حجم بیماران کم است و به همین دلیل نمی توانند آنطور که باید و شاید عمل کنند.
گلایه یک پرستار از کمبود نیرو
اما یکی از پرستاران که دائم در حال رفت و آمد به اتاق هاست، با بیان این که با کمبود شدید نیرو و تخت در بخش ها روبه رو هستیم، اظهار می کند: هم اکنون برای هر6 تخت یک پرستار داریم که این تعداد با استاندارد آن فاصله زیادی دارد. به همین دلیل پرستاران و نیروها فشار کاری زیادی تحمل می کنند. برای کاهش این کمبود مجبور هستیم به اجبار ساعت های زیادی اضافه کار داشته باشیم که روی کارمان تاثیر منفی می گذارد.
وی می افزاید: کمبود تخت نیز یکی دیگر از مشکلات است؛ روزانه چندین تقاضا از اورژانس برای بستری کردن بیمارانی که در اورژانس هستند، داریم اما به دلیل کمبود تخت نمی توانیم به آن پاسخگویی کنیم؛ حتی در مقاطعی از طبقات دیگر همین ساختمان بیماران را به دلیل کمبود تخت در بخش های دیگر بستری می کنند.قصد خروج از ساختمان دپارتمان عفونی بیمارستان امام رضا (ع) راداریم که بیماری بد حال را که روی برانکار است برای بستری به این بخش می آورند. همراه بیمار درباره خدمات دهی به بیمارش می گوید : بیمارم دچار نارسایی کبدی است و این دومین باری است که به بیمارستان امام رضا (ع) مراجعه می کنیم و با توجه به امکانات، رسیدگی شان خوب بوده است.به بخش سوانح بیمارستان امام رضا (ع) که درساختمان قدیمی قرار دارد، مراجعه می کنم. وارد سالنی نسبتا طولانی با سقفی بلند می شوم. داخل راهرو 4-3 عدد کولر گازی بزرگ نصب شده اما داخل اتاق ها تهویه مناسب نیست و هوا نامطبوع است.وارد یکی از اتاق ها ی بخش سوانح می شوم، هوا بسیار گرم است و تنها یک پنکه کوچک در آن روشن است که با وجود بوی الکل طبی ومواد ضد عفونی کننده استفاده شده برای پانسمان جراحت های بیماران، فضای نا مطبوعی را به وجود آورده است.
یکی از بیماران که جوانی حدودا 20 ساله است و به علت تصادف پایش قطع شده با گلایه از نحوه رسیدگی و همچنین هوای گرم اتاق می گوید: در این اتاق ها نفس آدم سالم می گیرد چه برسد به ما که جراحت زیادی داریم.وی مدعی می شود: پرستاران زیاد به بیماران توجه ندارند با این که یک زنگ درکنارتخت بیماران برای خبر کردن پرسنل در صورت نیاز گذاشته اند اما هرچه زنگ می زنیم پرستاربرای رسیدگی نمی آید.از او می خواهم چند دقیقه دیگر زنگ را به صدا درآورد تا فرصت داشته باشم در ایستگاه پرستاری حضور پیدا کنم؛ به ایستگاه پرستاری مراجعه می کنم 3پرستار زن و یک پرستار مرد مشغول بررسی پرونده بیماران هستند و دیگری با تلفن صحبت می کند. در این هنگام چندین بار زنگ به صدا در می آید اما پرستاران به آن توجه نمی کنند.از یکی از آن ها سوال می کنم چرا به بیمار سری نمی زنید و ببینید که چه مشکلی برایش پیش آمده است که یکی از آنها در پاسخ با خونسردی می گوید : وظیفه ما نیست برای این کار پرسنل دیگر مراجعه می کنند ودر این مورد من پاسخگو نیستم؛ از مسئولش بپرسید.
در ادامه به انتهای سالن بخش سوانح می رسم که اتاق عمل در آن قرارگرفته است. تعدادی از همراهان بیمار پشت در اتاق به انتظار نشسته اند. یکی از همراهان بیمار با گلایه ازنحوه خدمات دهی می گوید: همسرم روز گذشته دستش شکست و به همین دلیل به اورژانس سوانح بیمارستان امام رضا(ع) مراجعه کردیم و آن جا تشخیص دادند که وی باید تحت عمل جراحی قرار گیرد. به همین دلیل همسرم را به بخش منتقل کردند؛ رسیدگی و توجه در اورژانس سوانح خوب بوداما اینجا زیاد توجه نمی کنند.پس از خروج از این بخش به بخش های قلب ،پوست ،جراحی عروق ،گوش و حلق و بینی نیز سری می زنم؛ هتلینگ این بخش ها مناسب تر است و بیماران نیز از خدمات دهی نسبتا راضی هستند اما گلایه هایی نیز دارند که همان گلایه از کمبود پرسنل و تخت است؛ معضلی که اکنون گریبانگیر بیمارستان های دولتی کلان شهر مشهد است.
تایید کمبود پرسنل و فضا در بخش های بیمارستان امام رضا (ع)
دکتر"عبدا... بهرامی" رئیس بیمارستان امام رضا(ع) مشهد درباره گلایه های مطرح شده می گوید : هم اکنون در بیمارستان با کمبود حدود280-270نفر پرسنل روبه رو هستیم که همین کمبود نیرو باعث ایجاد مشکلاتی می شود.وی می افزاید: با توجه به این کمبود ها مجبوریم جهت خدمات رسانی به بیماران برای پرسنل موجود اضافه کار تعریف کنیم که این کار روی آن ها فشار وارد می کند.وی اضافه می کند: ازسوی وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی هر سال اعلام می شود که نیرو تامین خواهد شد و مانیز پیگیری می کنیم اما اتفاق خاصی نمی افتد؛ این درحالی است که هرسال نیز تعدادی از پرسنل بیمارستان بازنشسته می شوند.بهرامی با بیان این که مشکلات زیاد است و امیدواریم بیشتر نشود، می گوید: بیمارستان امام رضا (ع) دارای 900تخت است درحالی که روزانه 3هزار نفربه این بیمارستان مراجعه می کنند وبا توجه به این حجم مراجعه کننده با کمبود فضا روبه رو هستیم.