
9 سال از مصوبه دولت نهم برای دوبانده کردن محور کاشمر - شادمهر گذشت
تعداد بازدید : 5
«گذرگاه خونین» تشنه اعتبارات
مهدیان/ جاده 55 کیلومتری کاشمر به سه راهی شادمهر که به علت سوانح دلخراش رانندگی به «گذرگاه خونین» شهرت گرفته، متاسفانه با گذشت 9 سال ، هنوز مصوبه سفر ریاست جمهوری دولت نهم روی کاغذ مانده و از اجرا و دوبانده کردن این جاده خطرناک که روزانه جان خیلی از هموطنانمان را تهدید می کند هیچ خبری نیست. حوادث ناگوار جاده ای طی 9 سال گذشته در تمام محورهای مواصلاتی کاشمر طبق آمار اداره راه و شهرسازی کاشمر جان 381 نفر از هموطنان را گرفته و سه هزار و 839 نفر نیز مجروح برجای گذاشته است. محور کاشمر به سه راهی شادمهر به عنوان اصلی ترین جاده مواصلاتی این شهرستان باعث داغدار شدن خانواده های بسیاری شده است به طوری که با وجود 170 فقره تصادف و بیش از 180 کشته و زخمی، همچنان بی توجهی و غفلت مسئولان و متولیان استان ادامه دارد. اگر چه در کنار مصوبه دولت نهم، موضوع دوبانده کردن این مسیر طی یک دهه اخیر به شعار منتخبان مردم کاشمر در ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی نیز تبدیل شده است اما تاکنون راه به جایی نبرده و این مطالبه به حق مردم کاشمر بی پاسخ مانده است.
منتظر اعتبار ملی
رئیس اداره راه و شهرسازی کاشمر در گفت و گو با خبرنگار ما گفت:سال 85 در جریان سفر رئیس دولت نهم به کاشمر، موضوع دوبانده کردن جاده سه راهی شادمهر به کاشمر مطرح شد و به تصویب هیئت دولت نیز رسید. اما با گذشت 9 سال هنوز از ابلاغ بودجه ملی برای دوبانده کردن این جاده خبری نیست.«غلامرضا ابراهیمی» اجرای این پروژه مهم و عظیم را فقط با اعتبارات ملی امکان پذیر دانست و گفت: اگر چه بحث مطالعات این پروژه به لحاظ توجیه فنی و اقتصادی برای دریافت مجوز کمیسیون ماده 215 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تاکنون چند مرتبه ارسال شده است اما هنوز تأییدیه مصوبه و اختصاص ردیف بودجه ملی ابلاغ نشده است . وی با بیان این که مرداد ماه امسال آخرین مرحله ای بود که طرح مطالعاتی این پروژه پس از رفع نواقص ، مجدد تکمیل و به وزارت راه و شهرسازی ارسال شد تا پس از بررسی به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ارجاع شود ، افزود: محور سه راهی شادمهر به کاشمر از راه های شریانی اصلی است که 30 کیلومتر آن در حوزه استحفاظی کاشمر و 25 کیلومتر باقی مانده در حوزه استحفاظی مهولات قرار دارد. رئیس اداره راه و شهرسازی کاشمر با ابراز تأسف از وقوع 170 فقره تصادف دلخراش رانندگی در فاصله 30 کیلومتری این جاده طی مدت 9 سال گذشته تصریح کرد: در این تصادفات 72 تن از هموطنانمان کشته و 114 نفر مجروح شدند. وی با اشاره به این که بر اساس آخرین برآورد هزینه انجام شده توسط مشاور بر اساس فهرست بهای سال 94 برای احداث بزرگراه در این محور به جز خرید، تملک و آزادسازی زمین برای هر کیلومتر 16 میلیارد و 500 میلیون ریال اعتبار نیاز است ، یادآور شد: در صورت تصویب کمیسیون ماده 215 و اختصاص ردیف ملی، این پروژه در مدت زمان کوتاهی اجرا خواهد شد.
تشکیل جلسه کمیسیون
ابراهیمی با بیان این که طبق بازدید اخیر کارشناس پلیس راه کاشمر از این محور، مشکلی درباره کمبود تابلو و علایم رانندگی وجود ندارد، افزود: با توجه به دو طرفه بودن جاده و تردد خودروهای سبک و سنگین متعدد از این جاده، رانندگان باید ضمن توجه به علایم نصب شده در حاشیه جاده ، سرعت 95 کیلومتر در روز و 85 کیلومتر در شب را رعایت کنند. وی با تقدیر از تلاش ها و پیگیری های مسئولان شهرستانی و استانی در این زمینه اظهار کرد: اگر چه تاکنون مبلغی برای اجرای این پروژه اختصاص نیافته است ، اما امیدواریم با تشکیل جلسات کمیسیون ماده 215 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، موضوع این پروژه مطرح و تصویب شود تا با اجرای آن، بیش از این شاهد جان باختن هموطنانمان در این محور نباشیم.
طرح در وزارتخانه
فرماندار کاشمر نیز با بیان این که طرح دوبانده کردن این جاده از اولویت های شهرستان است و در این خصوص پیگیری های متعددی برای دریافت مجوز کمیسیون ماده 215 به منظور تخصیص اعتبارات ملی انجام شده است به خبرنگار خراسان افزود: در آخرین پیگیری ها، طرح مطالعاتی این پروژه پس از رفع نواقص طرح قبلی، مرداد ماه امسال توسط مشاور تهیه و تکمیل شده و در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته است. «مهدی فروزان» با بیان این که طرح مطالعاتی پس از بررسی و تأیید وزارتخانه برای تصویب به کمیسیون ماده 215 سازمان برنامه و بودجه ارسال می شود ، یادآور شد:در گذشته محور خلیل آباد - بردسکن به لحاظ آمار تردد وسایل نقلیه جزو اولویت اول برای احداث دوبانده شدن قرار گرفته بود که با حضور نماینده مردم در مجلس و مدیر کل راه و شهرسازی استان در جلسه کمیسیون ماده 215 به اولویت بندی طرح اعتراض شد و مجدد چند محور در استان خراسان رضوی با نصب تردد شمار وسایل نقلیه مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت محور شادمهر- کاشمر در اولویت نخست برای دوبانده شدن قرار گرفت. وی با بیان این که تا زمانی که مصوبه کمیسیون ماده 215 برای این پروژه صادر نشود از تخصیص و ابلاغ اعتبارات ملی خبری نیست ، خاطر نشان کرد: طرح دوبانده کردن محور خلیل آباد - بردسکن که هم اکنون در دست اجراست از محل تخصیص اعتبارات ماده 180 از سوی نماینده مجلس در سال گذشته است.